Omskrivet riskkapitalbolag

105194_80070632.jpg_130Nordic Capital, som nu blir delägare i AniCura, är ett av de största och mest omskrivna riskkapitalbolagen. Mycket har handlat om grundaren RobertAndréens (bilden) tvister med svenska Skatteverket.

Nordic Capital anses vara ett av de större riskkapitalbolagen i världen, har köpt upp över 80 företag och har kontor i sju länder.

Så sent som för tio dagar sen köpte Nordic Capital majoriteten i det tidigare familjeägda klädföretaget Gina Tricot. Andra bolag där man gått in som majoritetsägare är Permobil, Capio (som äger S:t Görans sjukhus i Stockholm), Cloetta Leaf och Nycomed.

– När Nordic Capital köper ett bolag är det för att verksamheten ska växa och utvecklas för att senare säljas, säger ekonomichefen Klas Tikkanen.

Nordic Capitals innehav har sedan starten varat mellan 3 och 8 år, och snittet för innehaven är fem år.

– Vi tillför kapital, styrelse och kompetens och arbetar nära ledningen med företagsutveckling på hög nivå.

Vård är en bransch på stark tillväxt, menar Klas Tikkanen.

– Humanvården, där vi också finns med, fortsätter att växa, men vi tror att djursjukvården har en ännu större potential. Allt fler skaffar husdjur och de behandlas som familjemedlemmar.

Trots sitt namn är Nordic Capital registrerat på kanalön Jersey och Robert Andréen, som grundade bolaget 1989, är utvandrad till London – av skatteskäl om man får tro spekulationer i affärspressen.

– Det stämmer inte, säger Klas Tikkanen. Robert flyttade till sin lägenhet i London i samband med att han lämnade över till den nya ledningen, och för att bygga upp London-kontoret. Han betalar lika mycket i skatt där som han skulle ha gjort om han bott kvar i Sverige.

Under åren 2005 till 2007 tog sex delägare i Nordic Capital ut nästan 3 miljarder kronor, som enligt bland annat Dagens Industri har slussats via ägarbolag i Luxemburg och Jersey.

– Det stämmer i och för sig, säger Klas Tikkanen, men pengarna har delats ut i Sverige och beskattats här. Till och med Skatteverket har i intervjuer medgett att man inte misstänker att pengar har gömts undan. Tvisten gäller hur de ska beskattas.

Miljardvinsterna kommer från företagsförsäljningar, men Skatteverket anser att de ska betraktas och beskattas som lön och alltså beskattas med 55 procent. Nordic Capital och andra riskkapitalbolag som också har granskats av Skatteverket anser däremot att pengarna ska beskattas som inkomst av kapital, alltså med 25 procent.

Skatteverket har fått rätt i Förvaltningsdomstolen, medan Kammarrätten gav Nordic Capital rätt. Nu har målet överklagats till Högsta Förvaltningsdomstolen.

– Vi ser fram emot en prövning i högsta instans, säger Klas Tikkanen. Kammarrättens dom är tydlig och vi tror och hoppas att den står sig i Högsta domstolen.

Foto: Robert Henriksson SvD/TT