BSA och Swevet utlyser ”award” – så skriver du bästa ansökan

Under Blå Stjärnans kongress i januari kommer två stipendier att tillkännages. Har du tänkt söka, men inte kommit igång? Här är det bästa tipsen för hur man skriver en ansökan.

Fram till den 16 januari 2015 är det möjligt att lämna in ansökningar till Blå Stjärnan Akademins och Swevets gemensamma ”award”. Det är två stipendier på 20 000 kronor vardera till en veterinär och en djursjukskötare.

Pengarna ska användas till utbildning på någon klinik eller veterinär utbildningsanstalt i Sverige eller utomlands, som den sökande själv själv väljer ut.

Nu är det alltså inte många dagar kvar att skriva den där ansökan och motivera varför just du ska få ett award. Ansökningarna ska skrivas på fri hand, vilket kan verka avskräckande på den som inte är van.

Här är några goda råd om hur man gör.

  1. Skjut inte upp skrivandet för länge. Det kan hända mycket längre fram, och din ansökan kan helt falla i glömska. Skriv i alla fall ett utkast redan nu som du kan fila på i sista stund.
  2. Om du tycker det är svårt att börja – strunta i det! Börja skriva i mitten i stället. Ibland är det lättare att lägga till en inledning senare. Om det behövs någon. För…
  3. …gå pang på rödbetan! Skriv redan i rubriken och den inledande meningen vad det är du vill. Avstå från att börja med ”Jag heter…” och ”Jag söker…” utan testa hellre ”Jag vill bli Sveriges bästa neurolog/radiolog/kardiolog/. Eller ”På min klinik saknas en internmedicinare”. Då får du tidigt in motiveringen till varför du söker pengarna.
  4. Skriv kort, högst 2 000 tecken inklusive mellanslag. Det är svårare än det låter att skriva kort, men ett tips är att först skriva så mycket du vill och sen gå tillbaka och stryka. Vid första genomläsningen stryker du alla onödiga ord. Räcker inte det, stryk hela meningar eller tankegångar. Allt behöver inte sägas på det här stadiet.
  5. Vilka ord som är onödiga? De vanligaste är: ganska, lite, mycket, tror och tycker. Om du tar bort dem blir texten inte bara kortare, utan också mer stringent.
  6. Fall inte in fällan att skriva samma sak två gånger, men på olika sätt. Så gör den ovana skribenten för att understryka något viktigt. Använd i stället fet- och kursiv stil för att hålla fram vissa fakta.
  7. Berätta kort om dig själv. Var du jobbar för närvarande, varför du söker just den utbildningen och hur den passar in i din karriärplan.
  8. På slutet talar du om vad du heter, och glöm inte tala om mailadress och telefonnummer.
  9. Be någon korrekturläsa, skrivfel är förargliga!
  10. Lycka till!