Villkoren för banveterinärer förbättras
Banveterinärer som vabbar får extra ersättning – och det blir generellt bättre betalt på kvällar och helger. Detta efter det att Jordbruksverket och Sveriges Veterinärförbund nyligen skrivit på ett nytt lokalt avtal.
Utöver ersättning från Försäkringskassan får nu banveterinären vid frånvaro för vård av barn 396 kronor helgfri vardag klockan 08-17 och 491 kronor övrig tid per tillfälle då denne annars skulle ha arbetat.
– Vi öppnade en dörr med det nya avtalet. Punkten med vård av barn är en framgång som gör att den avtalsmodell som banveterinärerna har från Jordbruksverket kanske över tid kommer att anpassas bättre till småbarnsföräldrar, säger JK Larsson som är banveterinär i Norra Sverige och en av de på Sveriges Veterinärförbund som arbetat fram avtalet.
– Det kan i sin tur innebära att vi får in fler yngre kollegor och därigenom på ett bättre sätt säkrar rekryteringsbehovet över tid.
Nytt med avtalet är också att banveterinärer får en differentierad timersättning – 600 kronor för helgfria vardagar mellan 8 och 17 och 670 kronor för tider utöver detta.
– Vi vill efterlikna arbetsmarknaden i övrigt. Även detta i rekryteringsstimulerande syfte, säger JK Larsson.
Ligger kvar på samma nivå
Avtalet medger även bland annat speciella ersättningar för arbete under storhelger, besiktning av bana, vid inställda tävlingar, vid utbildning och vid askultationer. Dessa ersättningar ligger emellertid kvar på samma nivå som i tidigare avtal.
Enligt uppgift berör det nya avtalet ett fyrtiotal personer som i dag arbetar deltid på timbasis som banveterinärer.
Även Jordbruksverket säger sig vara nöjda med avtalet som gäller fram till den 31 mars nästa år.
”Sammantaget är vår bild att vi har landat i ett väl balanserat avtal som båda parter kan känna sig nöjda med”, skriver Andreas Krondahlsom är HR-partner på Jordbruksverket, i ett mejl till VeterinärMagazinet.
Fakta:
Det aktuella avtalet heter ” Lokalt avtal om ersättningar m.m. för banveterinärer” och kan erhållas från Jordbruksverket eller Sveriges Veterinärförbund.
Text: HÅKAN FRISELL