Veterinärmagazinets logo

 

Har du världens bästa kollega...

 

...som borde bli Årets Veterinär? Då är det dags att fundera över vem du vill nominera. I nästa nummer av tidningen som utkommer v 14, presenterar vi årets kriterier och när du kan nominera.


Annons
 

TV-veterinär med folkbildarambition

TV-veterinär med folkbildarambition

– Det är viktigt att djurägare har kunskap om vad deras djur behöver för att må bra. Många sjukdomar hos djur beror på bristande kunskap hos ägarna. Inte minst när det gäller exotiska djur, som ofta lever i olämpliga miljöer. Vissa smådjur är också så billiga att människor köper dem på impuls utan att veta vad de har för specifika …

Läs mer.


Annons
 

Stec-bakterier hittat på lammkött

Stec-bakterier hittat på lammkött

Livsmedelsverkets undersökning har påvisat Stec-bakterier på lammkött både från Sverige och från andra länder. Bakterierna är dock oftast inte  av den typ som kan leda till de allvarligaste sjukdomssymtomen. Det skriver verket i ett pressmeddelande. Den svenska produktionen av lammkött täcker inte efterfrågan och en stor andel av köttet kommer från andra länder. Livsmedelsverket har analyserat drygt 300 prover av …

Läs mer.


Annons
 

Livsmedelsverkets första diplomate i veterinärmedicinsk folkhälsa

Livsmedelsverkets första diplomate i veterinärmedicinsk folkhälsa

Veterinär Arja Helena Kautto vid Livsmedelsverket har godkänts som ECVPH diplomate med epidemiologisk inriktning. Professor Ivar Vågsholm har varit supervisor och programansvarig. Arja Kautto valde att presentera hur den möjliga risken med förekomsten av tuberkulossmitta kan räknas fram med en så kallad scenario-three-model hos ren (Rangifer tarandus) i Sverige. Därefter diskuterades livsmedelssäkerheten efter att visuell köttbesiktning blir verklighet för detta …

Läs mer.

Riskerna med rått kött: Branschföreningen svarar

Riskerna med rått kött: Branschföreningen svarar

Branschföreningen Svenska Färskfoder svarar på SLU:s och SVA:s forskning om att färskt kött till hund kan vara skadligt för människor. Föreningens huvudpoäng är att allt rått kött bör behandlas med god livsmedelshygien.  Så här lyder svaret: Oprocessat (rått) kött kan innehålla bakterier i olika mängd. Lite beroende på köttslag och ursprung och givetvis även beroende på hantering. Vissa bakterier är …

Läs mer.

---

Detta nyhetsbrev har skickats till subscriber från veterinarmagazinet.se. Har du inte beställt denna prenumeration? Anmäl missbruk till info@veterinarmagazinet.se.