Klicka här för att gå till www.veterinarmagazinet.se

[custom:top_banner]

[custom:top_content]

AniCura anslår forskningsmedel till anställda

AniCura anslår forskningsmedel till anställda

Det är lite lättare att förbereda sin företagsstart och samtidigt ha a-kassa om man har blivit uppsagd från ett företag som stöttar sina medarbetare med Trygghetsrådet.

Läs mer.

---
---

[custom:annons1]

Arvsmassan kartläggs för svenska lanthönsraser

Arvsmassan kartläggs för svenska lanthönsraser

En genvariant som ger den säregna Bohulän-Dals svarthöna mörkt kött finns även hos en del Hedemorahöns. Det har Anna Maria Johansson från SLU visat i en serie undersökningar för att undersöka arvsmassan hos svenska lanthönsraser. Små spillror av de svenska lantrashönsen har bevarats till eftervärlden och nu kartläggs dessa genetiskt. Störst variation finns i rasen Skånsk blommehöna, medan Ölandshönan är …

Läs mer.

---

[custom:annons2]

Antibiotika till djur ökar snabbt

Användningen av antibiotika till livsmedelsproducerande djur väntas öka med 67 procent fram till 2030. Det visar en global kartläggning gjord av en forskargrupp vid Princeton-universitetet. Forskare kopplade till Kungliga Vetenskapsakademien finns med i gruppen. Det skriver Svd. Kartläggningen, som uppges vara den första i sitt slag, uppskattar användningen av antibiotika i 228 länder. Enligt den användes 63 151 ton antibiotika …

Läs mer.

---

[custom:annons3]

Borttagna mjölkkvoter oroar bönder

Borttagna mjölkkvoter oroar bönder

Nästa vecka försvinner mjölkkvoterna inom EU. Det oroar svenska mjölkbönder som ser skärpt konkurrens i framtiden. Dagens regler om att alla kor ska på sommarbete kritiseras. Det skriver flera medier.

Läs mer.

---

[custom:annons4]

AI 2: Hon bygger upp den spermabank hon själv saknat

AI är hett just nu. Utanför Piteå håller Linda-Mari Berglundh på att bygga upp Sveriges nordligaste spermabank.

Läs hela artikeln här!

Läs mer.

---

Maria gillar att jaga smarta virus

Efter tre års grundforskning på en ”hemlig ö” för att hitta ett vaccin mot mul- och klövsjuka arbetar Maria Gullberg i dag på Evidensia Djursjukhuset Malmö. Men hennes drivkraft är densamma – nyfikenhet.

Läs artikeln här!

Läs mer.

---

AI 1: Karin Löfqvist har ett viktigt verktyg för friskare hundar

Karin Löfqvist brinner för artificiell insemination på hund. Det kan bli framtidens väg till friskare hundar, menar hon.
Läs hela artikeln här!

Läs mer.

---
VeterinärMagazinet nr 2/2015
---
Ny kunskap om smittvägar vid mastit hos kor

Ny kunskap om smittvägar vid mastit hos kor

Vissa bakteriers genuppsättningar är mer spridda än andra vid mastit hos svenska mjölkkor. Graden av spridning varierar beroende på bakterieart. Det visar en nyligen publicerad avhandling av Åsa Lundberg, SVA och SLU.

Läs mer.

---
Katter: Agria har kartlagt de vanligaste diagnoserna

Katter: Agria har kartlagt de vanligaste diagnoserna

Den vanligaste orsaken för huskatters veterinärbesök är sårskador, och för raskatter är den vanligaste sökorsaken magproblem med diarréer och kräkningar. Det visar forskningsresultaten från Agria Cat Breed Profile, som presenteras av Agria.

Läs mer.

---

Fågelinfluensa hos svanar

Fågelinfluensa har upptäckts hos två döda knölsvanar i Stockholm. Svanarna skickades in till SVA, som fann att svanarna troligen har dött av andra orsaker, men de bar även på den typ av fågelinfluensa som cirkulerat i Europa sedan i höstas. Denna typ av virus smittar inte människor utan är en fjäderfäsjukdom.

Läs mer.

---

Faxe och Vordingborg in i Evidensia

Danska Faxe Dyrehospital och Vordingborg Dyrehospital ansluter sig till Evidensia, som nu säger sig inta en marknadsledande position i Danmark. Totalt har Evidensia nu nästan 100 djursjukhus och kliniker i fyra länder. Det framgår av ett pressmeddelande.

Läs mer.

---

Detta nyhetsbrev har skickats till subscriber från veterinarmagazinet.se. Har du inte beställt denna prenumeration? Anmäl missbruk till info@veterinarmagazinet.se.