DNA-test förutsäger hästars travförmåga

Ett nytt DNA-test lanseras på marknaden. Det gör det möjligt att se om en häst bär på en genvariant som ger islandshästar förutsättningar att gå i flygande pass och travhästar att trava snabbt utan att fatta galopp. Det framgår av ett pressmeddelande.

Testet heter SynchroGait och baseras på en nyligen publicerad vetenskaplig studie där forskare från bland annat SLU och Uppsala universitet har identifierat en genvariant med stor påverkan på hästars rörelsemönster. Forskarna har visat att genvarianten ger både förutsättningar för islandshästar att gå i en gångart som kallas flygande pass och gör att travhästar kan trava snabbt utan att gå över i galopp.

SynchroGait uppges kunna användas för att visa om en travhäst har dubbel uppsättning av genvarianten. Dessa hästar har i genomsnitt mer insprungna prispengar, högre avelsvärden och kommer oftare till start än andra hästar. Genvarianten påverkar även kallblodens travteknik.
– Det handlar om att identifiera de hästar som har de bästa förutsättningarna att bli rentravande så att de kan hävda sig på travbanan, förklarar Lisa Andersson, forskare och vd på Capilet Genetics som marknadsför testet.

Men det är många andra faktorer som bidrar till att avgöra om det blir en elitloppsvinnare eller ej, påpekar hon.

Testet ger också information om en islandshäst har genetiska förutsättningar för pass eller inte. Vissa ryttare vill kunna rida pass på sina hästar, medan andra inte vill det eftersom passen kan försvåra träningen av övriga gångarter.

Enligt Capilet Genetitcs är SynchroGait ett enkelt och snabbt DNA-test som görs på ett hårprov.

– Rent etiskt ser vi många fördelar med produkten. Hästägare kan nu för första gången testa en travhästs förutsättningar för snabb trav redan innan den sätts i träning. Om man inte vill chansa, kan hästar utan optimala förutsättningar gå direkt till ridhästmarknaden. Uppfödare kan också bli mer precisa i sitt avelsarbete, säger Lisa Andersson.

Källa: Capilet Genetics