Hästjobb kan löna sig

Stigtomta Kvarn är en av Europas modernaste hästfoderfabriker. Men med få men stora kunder är företaget alltför sårbart. Därför satsar ägaren Andreas Edvinsson nu på att bredda sortimentet med pelleterat foder. Det skriver Dagens industri.

Andreas Edvinsson är råvarumäklaren som sadlade om (!) och blev hästfodertillverkare. Hans företag Mustangfoder i Vänersborg gav blodad tand och nu har hans fabrik Stigtomta Kvarn i Nyköping utvecklats till en av Europas modernaste hästfoderfabriker.

Bakom framgången ligger en ökad efterfrågan på ångkokta müsliprodukter för hästar, som ska vara skonsam mot hästens magar.

Hittills har företaget haft ett fåtal stora kunder, vilket betyder stor sårbarhet. Därför satsar företaget nu på att bredda sin kundbas genom att även erbjuda pelleterat foder.

– Att tillverka pellets blir ett sätt för oss att stå på fler ben, säger Andreas Advinsson till Dagens industri. Vi har gjort en jätteinvestering på 5 miljoner kronor för att kunna producera pellets till Granngården.