Ny veterinärklinik på Wallby Säteri

96940_608879459.jpg_395

Nu öppnar Sara Nyman en ny veterinärklinik på Wallby Säteri, öster om Vetlanda i Småland. Hon är själv veterinärmedicine doktor och kliniken är specialinriktad på hästar. Men det finns även en smådjursmottagning.

Sara Nyman arbetar framför allt med förebyggande vård, och hon samarbetar med hästsjukgymnaster.

– Jag strävar efter att hitta orsaken och angripa grundproblemet till hästens symtom, säger Sara Nyman, vars tidigare forskningsarbete inom träningsfysiologi och foder har gett henne värdefulla erfarenheter.

Bygget av den nya veterinärkliniken påbörjades efter att Wallby säteri brandhärjades våren 2012. Den nya kliniken har större behandlingsytor och ett nytt väntrum med butiksdel och utsikt över Skirösjön. Butiken kommer bland annat att saluföra första hjälpen-kit och moderna bandagematerial.

Den som letar efter fodertillskott till hästar får dock vända sig någon annanstans. Sara Nyman är nämligen inte rädd för att sticka ut hakan i den veterinärmedicinska debatten.

– Jag anser att många av de där tillskotten är rent humbug och vill inte sälja produkter som saknar vetenskapligt stöd. Däremot har bandagematerialen utvecklats mycket de senaste tio åren och dessa kan man välja för att undvika behandling med antibiotika. Vi säljer även faktafilmer om hästhållning och rehabilitering, säger hon.

Sara Nyman var en av de första veterinärerna i Sverige som vidareutbildade sig på den trestegsutbildning som berör hästens mun- och tandhälsa som hålls vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Munproblem kan orsaka svårigheter i kommunikationen mellan ryttare och häst. Detta kan i sin tur leda till alltifrån försämrade tävlingsresultat till direkt farliga situationer för både häst och ryttare. Hästar kan även lida av tandfrakturer och karies.

I dagsläget är det enbart Sara Nyman som arbetar på kliniken, men hon har en hovslagare till hands om det skulle behövas.

– Jag kommer nog att behöva utöka med mer personal framöver. Kliniken är byggd och planerad för att kunna rymma flera medarbetare.

Sara Nyman anlitas som föreläsare över hela Sverige. Hennes publik består mestadels av hästägare, ridlärare och andra yrkesverksamma inom hästvärlden.

– Jag går själv regelbundet på kurser för att hålla mig uppdaterad, jag har ju ett jobb där man aldrig blir fullärd. Hästägare översköljs ständigt av produkter och ”sanningar” som i själva verket inte gagnar hästen. Jag brinner för att hästen ska få vara häst och en frisk och glad sådan.

I väntan på den nya kliniken har Sara haft en ambulerande veterinärverksamhet där hon har gjort hembesök.

– Jag kommer fortfarande att åka ut till kunderna en till två dagar i veckan. Men förutsättningarna för en bra undersökning och behandling blir nämligen mycket bättre på kliniken.