Tiken Cobra hjärtopererad med ny teknik – gick hem samma dag

Tiken Cobra hjärtopererad med ny teknik – gick hem samma dag

Einar Johard, specialist i hundens och kattens sjukdomar och under utbildning till steg II-specialist inom kardiologi, ska täppa till en PDA utan att öppna bröstkorgen på sin hundpatient. Detta är andra gången som den här operationen utförs i Sverige.

Den normala operationen, i alla fall hittills i Sverige, är en thoracotomi där man öppnar bröstkorgen och dissekerar fram hjärtat, närliggande kärl och det felaktiga kärlet..

Men nu kommer kirurgen Einar Johard att göra ett litet snitt i schäfertiken Cobras ljumske, frilägga en förgrening av aorta och med hjälp av en fluoroskopikamera gå in med en kateter i kärlet, följa det upp till hjärtat och täppa till ductus arteriorus med en ACDO som fäller upp sig som ett paraply inne i artären.

Einar Johard har lärt sig tekniken hos den italienske kardiologen Claudio Bussadori i Milano.

– Under tiden jag var hos Claudio var jag med om ungefär 15 sådana här ACDO-operationer, så jag känner mig inte särskilt nervös, säger Einar Johard medan Cobra prepareras för operationen.

Men det var innan det oväntade hände.

Följ hela operationen i nästa nummer av VeterinärMagazinet, som utkommer den 28 mars. Där kan du även läsa om svartslakt av hästar, uppfinnare inom djurmedicinen och om ”Sveriges motvilligaste entreprenör”.