Fem trädleopardungar födda i Eskilstuna

103417_489397440.jpg_395

De två honorna Kailin och Gaya har fått var sin kull ungar under vintern. Stolt pappa till alla fem är Tezpur. Alla små duniga krabater mår bra och boar nu in sig med sina mammor. Babylyckan på Parken Zoo i Eskilstuna är total.

– Så många som fem trädleopardungar födda ungefär samtidigt är sensationellt, säger Lennart Sundén, djurparkschef på Parken Zoo.

– Det är ett oerhört skyggt kattdjur så äldsta kullen om två är ännu inte vaccinerade och id-märkta. Honan gärna gömmer ungarna i växtlighet. Det är däremot de tre yngsta, då ett exceptionellt tillfälle gavs när veterinären var på besök. Då fastställdes även kön och vi kan med stor säkerhet säga att de tre yngsta är honor, något som alltid är extra välkommet”.

Trädleoparden liknar inget annat kattdjur. I Kina kallas den mintleopard eftersom pälsens fläckar liknar myntablad. Det engelska namnet är clouded leopard, då fläckarna anses mer ha formen av moln. Trädleoparden är utrotningshotad på grund av skövling av skogar, miljöförstöring av naturliga närmiljöer och framförallt illegal jakt. Den jagas för sin mycket speciella päls, men även för att vissa kroppsdelar används i traditionell medicin.

Källa: Parken Zoo, Eskilstuna