Forskning om B12-brist prisbelönades

Linda Toresson, gastroenterolog vid Evidensia specialistdjursjukhuset Helsingborg, har fått pris av Comparative Society of Gastroentology för sin forskning. Det handlar om en jämförande studie av injektion och tablettbehandling vid B12-brist hos hund med kronisk tarminflammation (IBD).

– Jag presenterade min forskning på en stor internmedicinkongress i Nashville, USA. Där fanns världens främsta veterinärer på det här området. De var väldigt intresserade och var överens om att det här skulle de själva åka hem och praktisera på sina patienter. Priset gjorde mig extremt glad, säger Linda Toresson till Helsingborgs Dagblad.

Hundar med kroniska tarminflammationer kan utveckla en brist på vitamin B12. Det är känt att hundar med B12-brist och tarminflammation har sämre prognos och löper större risk för avlivning än dem med tarminflammation utan B12-brist.

Den behandling som rekommenderas till hundar med B12-brist är injektioner av vitamin B12. På människor har det visat sig att intag av B12 i tablettform fungerar precis lika bra som injektion. Studiens målsättning är att jämföra tillskott av vitamin B12 i tabletter respektive injektionsform. Studien är en del av Lindas doktorsavhandling i gastroenterologi vid universitetet i Helsingfors.