Ny varning för import av hundar

T f statsveterinär Lotta Gunnarsson varnar åter för import av gatuhundar. Nyligen rapporterades ett fall av kutan dirofilarios hos en hund som kommit från Rumänien. Fler fall av så kallad smittsam venerisk tumör, Canine transmissibel venernareal tumour, har också dykt upp. Det skriver SVA.

− Jag varnar bestämt för adoption av gatuhundar. En sak många hundägare inte känner till är att försäkringsbolagen inte lämnar ersättning för sjukdomar som hunden bär med sig vid import, säger t f statsveterinär Lotta Gunnarsson, SVA.

Hunden kan bära på olika typer av svåra, smittsamma sjukdomar, som dels kan orsaka problem för den enskilda hunden, dels kan utsätta andra hundar i dess omgivning för smitta men ibland även människor, vilket i värsta fall kan få livshotande följder. Vissa sjukdomar har dessutom mycket lång inkubationstid och kan därför vara svåra att upptäcka.

Förutom de nämnda sjukdomarna smittsam venerisk tumör och kutan dirofilarios kan det handla om en mängd olika infektioner såsom till exempel rabies, leishmanios, brucellos, monocytär ehrlichios och babesios. Tidigare i år har man uppmärksammat ett fall av tuberkulos hos en hund i Danmark. Den var importerad från Grekland.

Ett stort antal organisationer, med svensk anknytning, erbjuder via nätet adoption av gatuhundar från länder med ett sämre sjukdomsläge än Sverige.

− Hälsoläget bland hundar i Sverige är mycket bättre än i de länder varifrån dessa hundar kommer ifrån. Vi är angelägna om att inte få in helt nya smittor som kan försämra situationen och öka riskerna.

− Ett säkrare sätt att hjälpa gatuhundarna är att ge dem en bättre tillvaro i sitt hemland genom att stödja någon av de organisationer som försöker hjälpa till på plats, framhåller Lotta Gunnarsson.

Källa: SVA