Djurhållare hjälper branddrabbade

Många anmäler sig frivilligt för att rädda djur i samband med den stora branden i Västmanland. Bland dem som hjälper till är LRF Mälardalen, samt många privatpersoner som organiserar sig via Facebook. Det rapporterar Ekot.

Stora besättningar på flera hundra djur har flyttats undan branden. Bara i måndags flyttades omkring 500 djur. Evakueringsbeslut råder för flera orter och även om situationen nu på onsdagsmorgonen har ljusnat något, står alla dessa beslut fast. Enda undantaget är Gammelby, dit människor får flytta tillbaka – men inte djuren.

LRF Mälardalen hjälper till att hitta gårdar och lantbrukare som kan ta emot evakuerade djur, och enligt Sture Johansson på LRF Mälardalen har det hittills gått bra. Bönder i Dalarna, Gästrikland och även Sörmland och Östergötland har tagit emot djur.

Privatpersoner rycker också in för att hjälpa både människor och djur. Bland annat har grupper på FB organiserat sig för att rekrytera djurtransporter och hitta djurhållare som erbjuder plats och transporter.