Ny diagnostik ger snabbare lymfomprognos

Ny diagnostik ger snabbare lymfomprognos

Patogeniteten för lymfom hos hund är avgörande för prognosen och beslut om eventuell behandling. Nu har SVA en ny diagnostisk metod som ger svar nästa dag.

Diagnosmetoden har tagits fram av företaget cSens i samarbete med professor Henrik Rönnberg vid SLU och Mikael Juremalm vid SVA. Från ett enkelt serumprov mäts aktiviteten av enzymet tymidinkinas. Mängden tymidinkinas ger en indikation på om hur snabbväxande lymfomet är och därmed om det är meningsfullt att behandla hunden.

Fördelen med den nya metoden är att den ger ett snabbt svar. Analystiden är cirka två timmar, så det är möjligt att få resultatet dagen efter att provet har skickats in till laboratoriet. säger veterinären Louise Treiberg Berndtsson vid SVA.

Under oktober har SVA testat metoden och betjänat fem-sex kliniker. I samband med Veterinärkongressen i november kommer den att lanseras på bred front. Inom kort kommer diagnosmetoden även att finnas för katt och häst.

Text: Ingrid Kindahl