Utbildning krävs för att bli officiell veterinär

Från och med 1 januari 2015 krävs att alla som vill verka som officiell veterinär genomgår en utbildning. Det säger Peter Henningsson på Jordbruksverket.

Officiella veterinärer förordnas av Jordbruksverket. Deras tjänster behövs vid export av djur och djurprodukter, och de spelar en viktig roll i kampen mot smittsamma sjukdomar. De är dessutom verksamma vid internationella tävlingar där djur används.

I dag finns omkring 40 officiella veterinärer i landet, som är anställda i den privata sektorn. Distriktsveterinärer blir officiella veterinärer när de anställs.

Det var först 2011 som veterinärer från den privata sektorn fick möjlighet att bli förordnade till officiell veterinär.

– För att få sitt förordnande har man fram till nu i princip bara behövt anmäla sig. Vi har inte haft möjlighet att säga nej. Den som väl har fått sitt förordnande kan heller inte få det tillbakadraget. Därför har vi sett ett behov med tydligare föreskrifter, säger Peter Henningsson, som är ansvarig för officiella veterinärer på Jordbruksverket.

De nya kraven innebär att alla officiella veterinärer (även DV) måste genomgå en två dagars grundutbildning. Den kommer att ordnas på flera platser i landet från och med 2015 och den blir gratis. Därefter ställs det krav på en fortsättningsutbildning var 18:e månad, som blir webbaserad.

– Enligt lagen gäller detta bara privatanställda veterinärer. Men DV kommer att stipulera samma krav, så det blir lika för alla, säger Peter Henningsson.