Diabetesforskare efterlyser blodprov

Diabetesforskare efterlyser blodprov

En forskargrupp vid Uppsala Universitet och SLU undersöker varför vissa hundraser har ökad risk att drabbas av diabetes. Nu uppmanar de veterinärer att skicka blodprov från jämthundar med diabetes.

Diabetes orsakar för högt blodsocker, vilket i sin tur beror på kroppens resistens eller brist på hormonet insulin. Såväl människor som hundar och katter drabbas av diabetes. Vissa hundraser har en ökad risk för att utveckla sjukdomen, och därför undersöker forskare på Uppsala universitet och SLU om det finns genetiska faktorer som ökar risken.

Forskarna är speciellt intresserade av jämthundar, eftersom det hos denna ras nästan bara är tikarna som utvecklar diabetes. Oftast uppstår sjukdomen då i samband med dräktighet eller löp, liknande den typ av diabetes som kan drabba gravida kvinnor. Sjukdomen behandlas med insulin, men ibland går det även att bota sjukdomen med sterilisering. Veterinären och forskaren Tove Fall har bland annat påvisat att jämthunden har ungefär 5 procents risk att utveckla diabetes under sin livstid.

För att undersöka vilka genetiska faktorer som påverkar sjukdomsutvecklingen hos jämthunden tittar forskarna på genetiska markörer i blodprov från friska kontrollhundar och hundar som är eller har varit drabbade av diabetes. Just nu ser resultaten lovande ut, men det behövs fler hundar för att få statistiskt säkerställda resultat.

Forskarna vill därför uppmuntra veterinärer och djurägare att skicka in prov från:

  • Blodprov från jämthundar med diabetes
  • Blodprov från osteriliserade jämthundstikar över 7 år som inte har varit drabbade av diabetes.

Läs mer om diabetesstudierna på: http://hunddna.slu.se

För frågar om projektet kontakta:

Forskare och veterinär Maja-louise.arendt@imbim.uu.se

Biobankskoordinator Susanne.Gustafsson@slu.se