DN-ledare: ”Vilda västern i djursjukvården”

Det råder vilda västern-mentalitet för prissättning inom djursjukvården. Det skriver ledarskribenten Hanne Kjöller i DN på påskdagen.

Hon förundras över att priserna inom djursjukvården kan skilja sig, även inom samma klinik och för samma behandling, och är kritisk till att prisuppskattningar vid en behandlings början inte alltid motsvarar slutpriset.

Enligt Hanne Kjöller saknas skyddsmekanismer för djursjukvården, eftersom varken Konsumentverket eller Konkurrensverket har några invändningar mot rådande läge. Konsumenttjänstlagens regel om ”skäligt pris” gäller inte inom djursjukvården, och inte heller regeln om att ett företag som har gett ett cirkapris får justera det maximalt 15 procent uppåt, konstaterar skribenten.

Däremot gäller prisinformationslagen, fortfarande enligt samma artikel. ”Har man satt ett pris så gäller det, oavsett vad som kan tänkas tillstöta”, heter det i DN:s ledare.