Tapir född på Parken Zoo

Tapir född på Parken Zoo

Den 28 juli fick Parken Zoo Eskilstuna tillökning då n ny låglandstapir föddes. Nu väntar undersökning, vägning och bestämmande av kön.

– Vi välkomnar en nyfödd tapir. Det är alltid underbart när nya djurungar föds och framförallt under högsäsong. Nu kan alla som besöker oss uppleva den på nära håll, ja om man ser den då den just nu är så liten, säger Lennart Sundén, djurparkschef Parken Zoo.

Födseln av den lilla randiga tapirungen av arten låglandstapir upptäcktes av personal under den vanliga morgonkontrollen.

– Vi misstänkte att hon var dräktig men det är svårt att se exakt när det är dags för tapiren att föda. Både hona och unge mår vad vi kan se bra. Efter veterinärundersökningen får familjen boa in sig, säger Lennart Sundén.

Alla tapirungar föds randiga, vilket är ett slags kamouflage mot faror som hotar i det vilda. Låglandstapir, som är utrotningshotad, är en av fyra tapirsorter, varav tre finns i Sydamerika och en i Sydostasien. Främst är det skogsskövling som hotar låglandstapiren men den jagas också för kött och skinn. Tapirens kropp med den långa, snabelliknande nosen, tjocka kropp och pyttlilla svans är väl anpassad till tät regnskog.

Snabeln är en förlängning av överläppen och näsan som tapiren använder för att plocka löv och frukter. Den är också en god simmare.

Låglandstapiren tillhör det europeiska bevarandeavelsprogrammet.

Källa: Parken Zoo