Världens bäst betalde veterinär?

Världens bäst betalde veterinär?

AstraZenecas vd, den franske veterinären Pascal Soriot, var Stockholmsbörsens bäst betalde vd 2015. Förra året tjänade han 108 miljoner kronor, eller 295 000 kronor varje dag. Även lördagar och söndagar. Det skriver SvD.

Svenska Dagbladet har tagit del av lönestatistik från konsultbolaget Novare Pay. Anledningen att Pascal Soriot fick så hög lön förra året, 108 miljoner kronor totalt, är att han fick en långsiktig bonus utbetald. Med den totala ersättningen var han i särklass bäst betald av börsens vd:ar förra året.

Medianårslönen för en vd på Stockholmsbörsens lista för storföretag låg på 16 miljoner kronor.

Pascal Soriots fasta grundlön är blygsam jämfört med börs-vd:ar i övrigt: bara 13 miljoner kronor per år. Men utöver den har han kortsiktig och långsiktig bonus, andra förmåner och pension.

Tvåa på listan över bäst betalda vd:ar på Stockholmsbörsen 2015 var Keith McLoughlin, som fick 52 miljoner kronor. Han är numera avsatt som vd för Electrolux, efter hård kritik för att han hade kvar familjen i USA och sällan visade sig i Stockholm, samt för en misslyckad affär med GE:s vitvaruverksamhet.

Trea kom Ericsson-chefen Hans Vestberg (47 miljoner), även han ifrågasatt på grund av att han har åtagit sig uppdraget som ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté, samtidigt som Ericsson-aktien backar på börsen.

Fjärde högsta lön fick Fredrik Karlsson (46 miljoner) på medicinteknikföretaget Lifco, ägt av börsens gullgosse Carl Bennet som även äger det mer kända medicinteknikföretaget Getinge, som levererar utrustning främst till humanvården, men även till djursjukvården.

Låsföretaget Assa Abloys vd Johan Molin hamnade femma på listan med en årslön på 42 miljoner förra året.

Text: Ingrid Kindahl