Ny djurklinik öppnar i centrala Göteborg

Ny djurklinik öppnar i centrala Göteborg

 

Nu öppnar Tassarnas Djurklinik mitt i Göteborg. Det är Pontus Fällman, som sedan tidigare har en klinik i Töreboda, som utökar. På bilden syns Pontus Fällman första dagen på jobbet med etologen Ellen Kilander (längst t v), första patienten katten Lilo med matte Elisabeth Lööf, och djurvårdaren Susanna Lindahl.

Som VeterinärMagazinet tidigare har rapporterat, råder stor aktivitet bland kliniker utanför de stora kedjorna. När Tassarnas Djurklinik nu expanderar, gör man det dessutom på en annorlunda adress: Djurgårdsgatan i Majorna.

– Kliniken ligger stilfullt i ett landshövdingehus. Många kunder passerar naturligt, det är lätt att ta sig hit till fots, med kollektivtrafik och med bil, säger Pontus Fällman.

Lättillgängligheten är bra för kunderna, men även för honom själv. Han bor i närheten och har hittills pendlat till Töreboda. Där finns en anställd veterinär och två djurvårdare. I Göteborg ska Pontus Fällman jobba själv till att börja med. Förhoppningsvis tillträder en veterinär senare som jobbar några dagar i veckan. Det blir nytt för Pontus Fällman att ha öppet på lördagar. Möjligheten öppnas genom att han bor så nära. Hur kliniken ska utvecklas i framtiden vad gäller antalet veterinärer och öppettider, får framtiden utvisa.

– Men lokalen är stor, så vi kan växa ytterligare. Jag räknar redan nu med att anställa en veterinär till, säger han.

Det handlar om 210 kvm i markplan, som totalt har rivits ut och byggts om. Det har tagit nästan ett år och fastighetsvärden, som är det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder, har varit engagerat och bidragit till att skapa de rätta förutsättningarna.

– Jag hade letat lokal i Göteborg i flera år när jag såg att den här hade en lapp på dörren med ordet ”uthyres”. När jag efter flera dagar fick tag på en förvaltare på Familjebostäder krävdes lite övertalning – men sen fick jag kontraktet. De har varit mycket hjälpsamma, säger han.

I lokalen finns nu fyra undersökningsrum varav ett är kombinerat för tand, ett röntgen/ultraljudsrum och en operationsdel med labb. Inriktningen är hund, katt och gnagare.

– Jag har satsat det mesta av investeringen själv, samt tagit ett litet banklån för att finansiera röntgenutrustningen. Måste erkänna att det börjar kännas lite tungt, nu när jag sitter och gör de sista beställningarna. Men det finns gott om husdjur i området, så det känns tryggt för framtiden, säger Pontus Fällman.

Som förberedelse har han ringt runt till andra kliniker och kollat väntetider och priser, och konstaterat att kunderna tvingas vänta ganska länge även på enkla behandlingar. Så nog finns det marknadsunderlag.

Apropå marknaden har Pontus Fällman en för veterinärer ovanlig bakgrund. Han var ekonom och arbetade med derivat på ränte- och valutamarknaden när han beslöt att sadla om totalt. Han blev färdig veterinär vid SLU 2009 och tanken var att starta eget så snart han samlat tillräckligt med erfarenhet. Det blev Tassarnas Djurklinik i Töreboda 2013.

– Som veterinär gör jag det mesta på mina kliniker, men jag är glad att kunna remittera till Blå Stjärnan och Västra Djursjukhuset här i Göteborg. Jag har själv jobbat på Blå Stjärnan och har stort förtroende för dem, säger han.

Text: Ingrid Kindahl Foto Susanna Lindahl