Mars köper amerikansk djursjukhuskedja

Mars köper amerikansk djursjukhuskedja

Mat- och godisjätten Mars expanderar inom djursjukvård genom att köpa den amerikanska djursjukhuskedjan VCA Inc för 9,1 miljarder dollar (nära 74 miljarder svenska kronor). Förvärvet anses spegla Mars’ stora förhoppningar på framtida utveckling inom djursjukvården. Det skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Förvärvet av VCA väntas bli helt klart under tredje kvartalet i år.

Det är inte Mars’ första inom djursjukvården. Sedan tidigare äger företaget bland mycket annat den amerikanska djursjukhuskedjan Banfield och ett läkemedelsbolag riktat mot akvarier. Samt även flera stora fodermärken som Royal Canin och Pedigree.

Ken Shea, analytiker vid Bloomberg, anser att förvärvet av VCA är ett sätt för Mars att fortsätta diversifiera sin verksamhet i riktning bort från det för företaget traditionella, mat och godis.

Senare tids matdebatt och ändrade konsumtionsbeteenden har lett till vikande försäljningssiffror för Mars’ många produkter som innehåller processad mat. Då framstår djurmat och djursjukvård som den logiska vägen att gå, särskilt som efterfrågan på djursjukvård växer snabbt i USA.

Efter förvärvet äger Mars nära 800 djursjukhus i USA och Kanada.

Källa: Bloomberg Markets