Björn Åblad är Årets Veterinär 2017

Björn Åblad är Årets Veterinär 2017

VeterinärMagazinet utsåg Björn Åblad, Blå Stjärnans Djursjukhus, till Årets Veterinär 2017. Priset delades ut på VeTA-dagarna i Malmö.

Utmärkelsen delades ut av chefredaktören Ingrid Kindahl i samband med galamiddagen på lördagskvällen. Med på scenen fanns sponsorerna Swevet med vd Antonio Gozzo och Trofast med vd Jesper Broström.

Jublet var stort när Björn Åblad gick upp på scenen och hämtade sitt diplom och en check på 10 000 kronor. Motiveringen löd:

Med ögon känsliga för djur

Årets Veterinär är en av landets bästa på bilddiagnostik. Det har han blivit genom erfarenhet och hårt arbete, men han har också en unik talang att tolka bilderna och koppla dem till de kliniska fallen. Det är därför som djurägarna söker upp honom och det är därför medarbetarna frågar honom till råds hela tiden, varje dag.

Som chef är han omtänksam och omtyckt, som lärare är han klok och pedagogisk och som kliniker är han påläst och omsorgsfull.

– Årets Veterinär är en utmärkelse som väger in olika kvalitéer i utövandet av veterinäryrket allt ifrån det veterinärmedicinska till ledarskap, entreprenörskap och kundfokus. Årets vinnare har under sina 27 år hunnit bli en ikon inom invärtesmedicin och en institution på Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg, sa Antonio Gozzo i sitt tal.

Björn Åblad höll också ett kort anförande där han bland annat påpekade han minsann aldrig skulle ”göra en Dylan”.

– Jag kommer gärna och tar emot priset, skojade han.

Björn Åblad sa också att han gläds åt ha kommit så långt i sin karriär att han nu har möjlighet att vara mentor och utbilda yngre kolleger.

För att få utmärkelsen Årets Veterinär – branschens Nobelpris, som konferenciern Olle Frykman sa – blir man nominerad av sina kolleger. Nomineringstiden sträckte sig i år från november till februari. Då vidtog ett researcharbete och därefter ett juryarbete innan juryn till slut fällde utslaget. Juryn till Årets Veterinär har utgjorts av Ingrid Kindahl, Antonio Gozzo samt veterinärerna Torkel Falk och Marie Jury.

På bilden syns fr v Antonio Gozzo, Jesper Broström, pristagaren samt Ingrid Kindahl.

Text Ingrid Kindahl Foto Andreas Hillergren