Friska djur avlivas i djurparker

Friska djur avlivas i djurparker

Över hälften av de djur som avlivats på Borås djurpark de senaste åren har varit fullt friska. Anledningen är att djurparken inte lyckats placera djuren på andra djurparker. Det rapporterar SVT.

– Målsättningen är att de djur som föds här ska gå vidare till andra djurparker. Men ibland är vi tvungna att göra den bedömningen att det finns ingen annanstans att göra av de här djuren, då tar man beslutet att avliva, säger Bo Kjellson, vd på Borås djurpark.

SVT:s granskning visar att av totalt 286 avlivade djur de senaste fyra åren var 163 fullt friska. På Borås djurpark menar man att det är resultatet av ett lyckat avelsprogram och att det vore fel att förhindra djurens starka drift att föröka sig , men på Veterinärförbundet är man kritisk.

– Ibland diskuteras det att man avlar fram ungar bara för att kunna visa upp dem på sommaren och så avlivas de på hösten. Den typen av avel tycker inte jag är ansvarsfull och det ska man inte driva, säger Johan Beck-Friis till SVT.

I stället för att låta djuren föröka sig förespråkar Veterinärförbundet åtgärder för att djuren inte ska få fler ungar än djurparkerna kan ta hand om.

– Det har man börjat göra på flera håll ute i Europa, säger Johan Beck-Friis.

Källa: SVT