Einas Abed Abbas tog snabbspåret till Jönköping

Einas Abed Abbas tog snabbspåret till Jönköping

Einas Abed Abbas har gått snabbspårsutbildningen till leg djursjukskötare. Nu har hon fått jobb på AniCura i Jönköping.

Einas Abed Abbas är stolt och glad. Hon är en av 18 personer som utbildat sig till djursjukskötare i Arbetsförmedlingens och SLU:s snabbspår för nyanlända. Hon gjorde sitt slutprov vid SLU i Skara i februari, har klarat utbildningen och fått jobb som legitimerad djursjukskötare på AniCura Djursjukhuset i Jönköping, där hon också gjort sin sex månader långa praktik.

Så här berättar Einas om sig själv:

– Jag är veterinär i grunden, 42 år gammal, har man och fyra barn och kommer från Irak. Till Sverige kom jag i november 2014. Jag började studera svenska direkt och gick olika kurser tills jag kom med i snabbspåret till legitimerad djursjukskötare.

– Det är jättespännande för mig att kunna fortsätta jobba inom djursjukvården. Nu är jag lycklig över att jag har hittat mitt drömjobb.

Einas Abed Abbas utbildade sig till veterinär vid universitetet i Bagdad och jobbade i egen klinik fram till kriget 2003, då hon flyttade till Syrien och föreläste vid Veterinärinstitutet där. Kriget gjorde att hon måste flytta igen, till Kurdistan i norra Irak den gången. Där blev hon kontorschef vid ett italienskt företag, Doxal, som tillverkar veterinärmedicinska produkter. Från Kurdistan kom hon till Sverige tillsammans med sin familj.

– Jag ser bara framåt nu och hoppas att mina kurskamrater i snabbspåret också hittar sina drömjobb snart.

Text: Kerstin Stålbrand