Första röntgen av vaken giraff

Första röntgen av vaken giraff

Som de första i Norden har djurvårdarna och veterinärerna på Kolmården röntgat en vaken giraff.

Giraffen Garp på Kolmården har under flera månader tränats till att genomgå en röntgenundersökning i vaket tillstånd. Möjligheten att röntga girafferna utan att behöva söva ökar djurvälfärden och minskar de risker som en sövning innebär för ett så högt djur.

– Genom att Garp frivilligt ställer sig framför röntgenutrustningen kan vi göra undersökningar som hittills inte har varit möjliga. När djuren tränas till att bland annat lämna blodprov, ta emot medicinering och röntgenundersökas, ökar tryggheten för djur och människor, säger Bim Boijsen, veterinär på Kolmården som utförde undersökningen.

Röntgenundersökningen av Garps käke, som genomfördes nyligen, är den första i Norden och en av de första i Europa av sitt slag. Kolmården har sedan tidigare goda möjligheter att undersöka sina djur under kontrollerade former. Veterinärerna kan tillexempel ta frivilliga blodprov från bland annat parkens sälar, delfiner, noshörningar och elefanter.

Röntgenundersökningen har varit möjlig genom modifieringar av giraffernas stallbyggnad, ny röntgenutrustning och ett nära samarbete mellan djurvårdarna på hovdjursavdelningen och Kolmårdens veterinärteam.

Källa: Kolmården