Nu vill DogaNova ut i världen

Annette Svedlind, som har uppfunnit ”handborsten” för hundar, bygger vidare på sitt företag. Nu tänker hon globalt.

Annette Svedlind har gått en utbildning hos tandutbildningsföretaget Accesia och är nu färdig djurtandsköterska. Om hon inte visste tidigare hur viktigt det är med preventivt munhälsoarbete för hundar, så är hon bergsäker nu. Under många år har hon utvecklat och sålt sin ”handborste” Handybrush är  en handske som man använder för att rengöra hundens tänder, och många andra produkter under varumärket DogaNova.

– Under utbildningen har jag fått vatten på min kvarn. Omkring 70 procent av diffusa symtom som ändrat beteende, hängighet och tappad leklust hos hundar beror många gånger  på tandproblem, säger hon.

Ursprungligen jobbade Annette Svedlind inom hotell- och restaurang, men sedan några år driver hon sitt företag DogaNova tillsammans med maken Pierre Svedlind. Många samarbeten finns med veterinärer och olika typer av hundexperter. De flesta produkter säljs genom dem och genom grossister till zoo-handeln. Hon åker också runt och föreläser om munhälsa.

– Till veterinärer vill jag säga: Berätta för djurägarna att de har massor att tjäna på att sköta sina hundars tänder lika noga som barnens. På köpet får de gladare hundar, säger hon.

Pengar finns att hämta även för försäkringsbolagen, menar hon. De ersätter inte tandvård direkt, men indirekt blir det kostsamt genom de sjukdomar som dålig munhygien orsakar i längden.

Nu ser Annette Svedlind framåt. Hon har slutit samarbetsavtal med advokater och tidigare företagsledare, som tillsammans med henne ska ta produkter ut i världen. Det handlar om Handybrush  men också tandkräm, munspray och mycket annat. Under utveckling är också en

riktig hundtanborste. Någon sådan av god kvalitet och med så mjuk borst  och flera storlekar på borsten som passar stora som små, det behövs men finns inte på marknaden, enligt Annette Svedlind.

– Nu är tanken att expandera utomlands. Jag får många frågor från andra länder på mitt instagramkonto, inte minst från USA. Än så länge tycks jag vara ensam om mina produkter, säger hon.

Sin egen hund Morris, femårig kinesisk nakenhund (fast med mycket päls) får sina tänder borstade varje kväll, både med HandyBrush och barntandborste. Han börjar salivera bara Annette tar fram tandkrämen ur handväskan.

TEXT OCH FOTO  INGRID KINDAHL