Peter Dahlbergs ”baby” har kommit hem

Peter Dahlbergs ”baby” har kommit hem

Peter Dahlberg, vd på AniCura, är mer än nöjd med företagets nya ägare, Mars Petcare. ”Fantastiskt! Bättre kunde vi inte drömma om”, säger han.

I och med att riskkapitalbolaget Nordic Capital säljer hela sitt innehav i AniCura, anser Peter Dahlberg att hans ”baby” har kommit hem.

– För oss alla som jobbar i AniCura innebär det här att vi kan fortsätta vår vision och vår strategi i byggandet av AniCura för framtiden. Det blir inget mer prat om vem som blir nästa ägare. Nu har vi fått en långsiktig ägare som ser oss som plattform för att bygga en högkvalitativ närvaro i Europa och som stöttar oss i vår utveckling enligt våra lagda planer, säger han.

Mars Petcare är ett multinationellt familjeföretag som bland mycket annat äger Royal Canin och den amerikanska djursjukvårdskedjan Blue Pearl, som enligt Peter Dahlberg har över 500 diplomates.

– Nu får hela AniCura samma fördelar av att ingå i Mars Petcare, som de enskilda klinikerna fick när de kom in i AniCura. Vi delar kunskap och kan poola resurser, säger Peter Dahlberg.

Han bedömer att den fortsatta utvecklingen inom djursjukvården som investeringstung, särskilt när det gäller it.

– Med tanke på hur digitaliseringsgraden och it-systemen ser ut i olika länder kommer vi att behöva pengar, tid och know-how. Då borgar den här affären för en fantastisk framtid.

Mars Petcare har köpt hela AniCura, där de allra flesta ingående kliniker med några undantag är helägda av AniCura. Återstår frågan om vilken roll Stiftelsen Djursjukhus i Storstockholm, som bland annat finansierar en del forskning som bedrivs inom AniCura, kommer att ha efter ägarbytet.

– Det pågår en diskussion om hur samarbetet ska se ut i framtiden, mer än så vet jag inte. Men jag är säker på att stiftelsen kommer att fortsätta vara viktig för forskningen, säger Peter Dahlberg.

Enligt en artikel i Dagens Industri var det Mars Petcare som tog initiativ till affären, men enligt Peter Dahlberg kom det efter en längre tids relationsbyggande från hans sida. Han har sett det som sin uppgift att träffa dem som har visat intresse för AniCura, för att bilda sig en egen uppfattning om vem som skulle kunna bli den bästa ägaren.

– Jag har byggt relationer med dem som verkat mest intresserade för att de skulle förstå oss, våra värderingar och planer så bra som möjligt.

Han ansåg att Mars Petcare utmärkte sig med sin långa erfarenhet av djursjukvård och sitt sätt att driva verksamheten med olika fristående bolag och varumärken.

– Mars är ett värderingsstyrt företag precis som AniCura och är väldigt måna om sina medarbetare, säger Peter Dahlberg.

Kuriosa: Mars Petcare ingår i amerikanska Mars Incorporated, mest känt som ett av världens största godisföretag. Det grundades av Franklin och Ethel Mars 1911. Deras sondotter Jacqueline Mars har varit en av USA:s viktigaste hästägare på fälttävlanssidan. Bland annat har hon sponsrat David och Karen O’Connor, som länge var det ledande amerikanska fälttävlansparet. David O’Connor blev bronsmedaljör i fälttävlan i OS i Sydney 2000.

Text Ingrid Kindahl Foto AniCura