I morgon vet du vem som blir Årets Veterinär 2018

I morgon vet du vem som blir Årets Veterinär 2018

I morgon, fredag, är det dags för VeterinärMagazinet att utse Årets Veterinär 2018. Prisutdelningen sker vid Sveriges Veterinärförbunds kongressmiddag, som startar kl 19 vid SLU i Ultuna.

Detta är sjunde gången som VeterinärMagazinet utser Årets Veterinär och det är första gången det sker i samarbete med SVF. Tidigare pristagare har varit Camilla Ifwarsson, Läckeby Djursjukhus, Ove Wattle, SLU, Anna Tidholm, Albano, Marianne Tornvall, Mälaren Smådjursklinik, Lennart Sjöström, Strömsholm och Björn Åblad, Blå Stjärnan i Göteborg.

Hittills har alla premierade varit kliniker. Fyra har varit inriktade på smådjur, en på exotiska djur och en på häst, tre har varit kvinnor och tre män. Samtliga har varit mycket meriterade i flera avseenden, så vad fällde avgörandena? I två fall var det i första hand gott chefskap (Camilla Ifwarsson och Marianne Tornvall), i två fall akademiska meriter (Ove Wattle och Anna Tidholm), i ett fall generositet med kunskapsdelning (Björn Åblad) och i ett fall allt ovan sammantaget (Lennart Sjöström).

I år har 30 nomineringar kommit in, och 22 personer har nominerats – flera har alltså nominerats mer än en gång. Liksom tidigare är alla som har skickat in nomineringar mycket entusiastiska över sina kandidater, som i en del fall har blytunga meriter och vars forskning har förändrat både djursjukvården och humanvården. Många kandidater är avhållna som chefer och av djurägare. ”Mer engagerad veterinär finns inte!” är en vanlig formulering.

Bilden föreställer juryn, som har bestått av VeterinärMagazinets chefredaktör Ingrid Kindahl, (stående) Marie Jury, chef för Väsby Djursjukhus och Torkel Ekman, vice ordförande i Veterinärmedicinska rådet har sammanträtt för att fatta sitt beslut.

Foto: Mikaela Wollin