Kerstin Bergvall nominerad till Årets Veterinär 2019

Kerstin Bergvall nominerad till Årets Veterinär 2019

Kerstin Bergvall, diplomate ECVD och specialist i hundens och kattens sjukdomar, har nominerats till utmärkelsen Årets Veterinär 2019. Hon beskrivs som en föregångare i dermatologi i Skandinavien.

Hon delar för närvarande sin tid mellan Evidensia Södra Djursjukhuset i Stockholm och SLU där hon arbetar med hudsjukdomar på alla djurslag, men framför allt hos hund, katt och häst. Arbetet omfattar specialistmottagning, undervisning i ämnen som berör dermatologi på smådjur och häst på veterinärprogrammet vid SLU samt på andra institutioner med kurser i ämnen som klinisk mykologi.

Hon handleder även residenter och veterinärer under utbildning till specialist Steg II och bedriver forskning rörande grundläggande sjukdomsmekanismer, genetisk bakgrund samt förbättrad diagnostik och behandling, med fokus på immunmedierade hudsjukdomar som allergier och autoimmuna/immunmedierade sjukdomar (blåsdermatoser, Pseudopelade, sebakös adenit, SLO, sarcoidos, mugg&rasp) och även tumörsjukdomar.

Kerstin Bergvall har ingått i kommittén som utarbetat Veterinärförbundets nationella policydokument för antibiotikaanvändning till hund och katt, Sveriges Veterinärmedicinska sällskaps nationella riktlinjer för antibiotikaanvändning till häst och läkemedelsverkets guidelines för dosering av antibiotika till hund och katt samt läkemedelsverkets guidelines för behandling av parasitsjukdomar hos hund och katt.

Enligt dem som nominerar Kerstin Bergvall till Årets Veterinär är hon ”en föregångare för veterinär dermatologi i hela Skandinavien. Mycket skicklig kliniker för både smådjur och häst, med mycket stort engagemang för sina patienter och djurägare. Generös med sin kunskap till kolleger och studenter.”

Vem som blir Årets Veterinär avgörs av en jury som består av Ingrid Kindahl, chefredaktör för VeterinärMagazinet, Marie Jury, chef för Väsby Djursjukhus och Torkel Ekman, vice ordförande i Veterinärmedicinska rådet. Vinnare mottar sitt pris vid Veterinärkongressens middag den 27 september.

Foto: Göran Ekeberg