Kerstin Bergvall Årets Veterinär 2019

Kerstin Bergvall Årets Veterinär 2019

Kerstin Bergvall utsågs till Årets Veterinär 2019 vid Veterinärkongressens middag på fredagskvällen.

Bland de 20 som nominerats till Årets Veterinär 2019 hade juryn valt ut fyra finalister och bland dem utsågs dermatologen Kerstin Bergvall till Årets Veterinär 2019. Hon är både kliniker och forskare och delar sin tid mellan SLU och Evidensia Södra Djursjukhuset.

De övriga tre finalisterna var Nils Håkansson, ögonspecialist, statsveterinären Ylva Persson och ortopedkirurgen Ole Frykman.

Motiveringen till Årets Veterinär lyder:

Det finns några veterinärer i Sverige som verkligen kan den disciplin som betraktas som en av de svåraste. Årets Veterinär är nestorn bland dem. Hon behandlar både smådjur och häst, och de som arbetar med henne vittnar om ett enormt engagemang för att lindra deras lidande.

Men för att komma dit måste man ha djurägarna med sig, och här finns en annan av denna veterinärs många styrkor. Passionerat och pedagogiskt får hon djurägarna att förstå och genomföra ofta livslånga behandlingar på sina djur, hemma och i stallet. Hennes bedside manners är lika fina för människor som djur.

Genom en lång karriär har hon alltid ställt upp för patienter, djurägare, kolleger och inte minst studenter. Hennes forskning kan vi prata länge om, just nu handlar den bland annat om sårläkning hos hund och häst utan antibiotika.

Text: Ingrid Kindahl Foto Anders Hammarström