Bravecto godkänt för att behandla skabb och kvalster

Bravecto godkänt för att behandla skabb och kvalster

MSD:s antiparasiticid Bravecto kan nu användas för att behandla skadliga kvalsterangrepp. Det skriver brittiska Vet Times.

Produkten, som finns både som tuggtablett och som spot on-lösning, har fått ytterligare två indikationer: För behandling av demodektiska kvalster (Demodex canis) och av skabb (Sarcoptes scabiei canis). De nya indikationerna har godkänts av EU-kommissionens kommitté för veterinärmedicinska läkemedel (CVMP).

Bravecto används sedan tidigare för att skydda mot lopp- och fästinginfektioner, och mer än 100 miljoner doser har distribuerats över 85 länder sedan lanseringen 2014. Det kan också användas som en del av en behandlingsstrategi för kontroll av loppallergisk dermatit.

D canis kvalster, som lever i hårsäckarna och talgkörtlarna på hundar, orsakar svåra skorpor och sekundära infektioner. S scabiei var canis-kvalster gräver sig in i det övre skiktet på en hunds hud, vilket orsakar intensiv klåda som kan leda till hudinfektioner. En enda administrering av Bravecto-tuggtabletter eller spot-on-lösningen i den godkända dosen behandlar D canis-orsakande demodikos eller sarcoptic skabb av S scabiei.

Mer information om CVMP-beslutet och detaljer om produkten och dess nya indikationer finns tillgängliga på Europeiska läkemedelsmyndighetens webb, ema.europa.eu.