Lucas är Årets Blodgivarhund

Lucas är Årets Blodgivarhund

Nioåriga flat coated retrievern Lucas är Årets Blodgivarhund 2020. Det meddelar Anicura som har instiftat priset i syfte att uppmuntra hundägare anmäla sin hund som blodgivare.

Över hela Sverige har hundar som lämnar blod nominerats till att bli Årets Blodgivarhund 2020. På den internationella blodgivardagen utsågs den nioåriga flatcoated retrievern Lucas som vinnare efter att ha hjälpt till att rädda andra hundars liv i över sju år. 21 gånger har han donerat blod

Det behövs fler hundar som kan hjälpa till, skriver Anicura i sitt pressmeddelande. Därför har koncernen för första gången utsett Årets Blodgivarhund.

–Jag är verkligen så glad och stolt över den insats som Lucas gjort under alla år, och det vet jag att han också är. Han älskar verkligen att gå till veterinären och att lämna blod. Han springer rakt in med svansen viftande i full fart, säger matte Johanna Sommar.

Vinnaren har utsetts av en jury bestående av chefsveterinären Sandra Douglas på AniCura, Helena Skarp från Svenska Kennelklubbens Kansli (SKK), Tove Särkinen från Sveriges Veterinärförbund (SVF) och Kenth Svartberg som är utbildare och forskare inom etologi.

–Vi bestämde oss för Lucas som vinnare eftersom han är en veteran som blodgivare efter sina sju år. Han har också precis gått i pension efter sin långa tjänst och vi hade aldrig kunnat rädda så många liv utan honom och alla våra blodgivande hundar, säger Sandra Douglas, juryordförande och chefsveterinär på Anicura.

Källa: Anicura