Första sommaren som tf veterinär

Första sommaren som tf veterinär

Hillevi Hassler berättar för VeterinärMagazinet om sin första sommar på egna ben som tf veterinär. En sommar med blandade känslor och en glädje över att utbildningen gett henne en stadig grund att stå på.

Är det något som har förvånat dig i jobbet?
– Mest över att allting har funkat. Om jag har ställts inför ett problem och gjort precis som jag lärt mig i skolan, så har det gått bra. Ett exempel är min första kalvning. Bonden hade försökt dra ut kalven själv. När jag undersökte kon, upptäckte jag att kalven låg upp och ner. Jag hämtade rätt instrument, och kunde vrida och dra ut den. Kalven levde och bonden var nöjd. Själv kände jag att skolan hade förberett mig bra för detta.

Hur orolig är du för att göra fel?
– Det är stressande och lite läskigt ibland. Men jag kan alltid ringa och dubbelkolla, även mitt i natten. Distriktsveterinärerna har beredskap som svarar dygnet runt. Den tjänsten använde jag mig av när jag stod i ett stall en natt med ett sto som nyligen fölat och som hade svår livmoderinflammation. Kollegan i beredskap gav mig råd om vilken antibiotika och andra mediciner jag skulle använda och att skölja livmodern med alla infusionspåsar jag hade. Jag gjorde det och dagen efter mådde hästen bra.

Läs hela intervjun med Hillevi Hassler i VeterinärMagazinet nr 5 som utkommer v 37.

Text: Kerstin Stålbrand