FirstVet tror på att vara oberoende

FirstVet tror på att vara oberoende

Agrias köp av konkurrenten Vethem är ingen glad nyhet för David Prien (bilden), grundare av FirstVet. Men på sikt tror han att FirstVet vinner på att vara oberoende.

I förra veckan stod det klart att Agria köper 100 procent i Vethem, en videoveterinärtjänst som blev FirstVets första konkurrent. Samtidigt bytte Vethem namn till Agria Vårdguide. Hittills har Agrias kunder haft tillgång till gratisrådgivning från FirstVet. Det upphörde i söndags, då Agria lanserade Agria Vårdguide.

– Vi tycker att styrkan i en digital veterinärvårdstjänst är att den är oberoende av andra aktörer. Annars blir det lätt ett säljinstrument för fysiska kliniker, eller ett rent besparingsverktyg för försäkringsbolagen. I båda de fallen hamnar djurägaren i kläm, säger han till VeterinärMagazinet.

FirstVet kommer att fortsätta arbeta med icke-exklusiva samarbeten med en rad andra försäkringsbolag, och att remittera till alla veterinärkliniker, säger han. Samtidigt kommer de av Agrias kunder som vill ha gratis videorådgivning att vara hänvisade till Agria Vårdguide.

– Vi är naturligtvis besvikna över att vi inte nått en överenskommelse om fortsatt samarbete med Agria. Vi har haft ett gott samarbete i flera år. Även om vi tycker utvecklingen är beklaglig påverkar detta inte oss i det stora hela, säger David Prien, som fortsätter expansionen av FirstVet i Europa, där den senaste etableringen skedde i Tyskland.

Text: Ingrid Kindahl