Tove Fall utsedd till Årets Veterinär 2020

Tove Fall utsedd till Årets Veterinär 2020

Epidemiologen Tove Fall, professor vid Uppsala Universitet, har fått utmärkelsen Årets Veterinär 2020.

Under corona-året 2020 har Tove Fall varit flitigt anlitad av massmedier för att förklara hur och varför pandemin sprider sig. På ett pedagogiskt sätt har hon tydliggjort både de vetenskapliga och de mänskliga problemen.

Få av dem som tar del av Tove Falls förklaringar och goda råd känner till att hon i botten är veterinär, med hund och katt som specialintresse. Själv prisar hon den breda utbildning hon fått på SLU, där virusbekämpning inom djurbesättningar ingår som en av grunderna. I tider av pandemi kan därför veterinärer hjälpa till att föreslå olika metoder baserat på andra erfarenheter från virusbekämpning än vad läkarna har.

Text: Ingrid Kindahl

Se filmen där Tove Fall tar emot sitt pris.