Ny bok från kontroversiell veterinär

Ny bok från kontroversiell veterinär

”The Supervet” Noel Fitzpatrick, känd från TV, har utkommit med en ny bok, ”How Animals Saved my Life – being the Supervet”. Det är en uppföljning från tidigare böcker, men denna gång blir han mer personlig.

I en lång intervju i The Guardian berättar ortopedkirurgen Noel Fitzpatrick om sitt liv som veterinär på kliniken i Surrey och som lärare på veterinärhögskolan i vid universitetet i Surrey. Boken tar sin början 2018 och förklarar varifrån han får sin energi och sitt engagemang. Det är inte enbart en lycklig historia. Den handlar om en arbetsnarkomani som leder till depression och driver honom att sova i ett kyffe på kliniken. Hans livsstil har hindrat honom från att skaffa familj och vid 52 är han fortfarande ogift, även om han lär ha en särbo.

Arbetsbelastningen har drivit honom till utbrändhetens rand, så pass att han en natt i februari 2020 ramlade nerför en trappa och ådrog sig en fraktur på C7, vilket tvingade honom till immobilisering fram till mitten av april. Väl återställd tycks dock skadan inte lett till att han har dragit ner på arbetstempot.

Boken handlar också om hur han ser på djuren och de behandlingar han utför – några av dem har blivit hårt kritiserade. Han har flera gånger anmälts för grovt tjänstefel och för att gå alltför nära gränsen till de experimentella. Men själv är han övertygad om att han aldrig gör något annat än försöka hjälpa sjuka och skadade djur. Bland annat berättar han om hur han försöker rädda sin egen hund, border terriern Keira, som en kväll blev påkörd av en lastbil med krossat bäcken som följd.

Källa: The Guardian