Rovdjursskador ersätts till 100 procent

Rovdjursskador ersätts till 100 procent

Regeringen tar bort stödtaket som bland annat påverkar fårägare som söker ersättning för rovdjursavvisande stängsel. Nu ska länsstyrelsen kunna stå för 100 procent av kostnaderna, meddelar regeringen.

På torsdagen meddelade landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) att staten ska betala mer för kostnader som fredade rovdjur orsakar djurägare.

Det så kallades stödtaket för bidrag till skadeförebyggande åtgärder tas bort. Det gäller också vid indirekta kostnader som fredat vilt, som varg och lo, orsakar – till exempel veterinärbesök efter rovdjursangrepp. Den 1 mars träder de nya reglerna i kraft.

”Det här är ett viktigt beslut för människor och företag som har tamboskap och husdjur som behöver skyddas från rovdjur och jag är nöjd med att de ekonomiska förutsättningarna för att leva nära rovdjuren nu stärks”, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett pressmeddelande.

Djurägare ska alltså kunna få heltäckande ekonomiskt bidrag för att sätta upp rovdjursavvisande stängsel eller ersättning för veterinärkostnader efter angrepp.

Källa: regeringen.se och ATL