3D-printing som stöd vid ortopedkirurgi

3D-printing som stöd vid ortopedkirurgi

Alexander Then har alltid varit fascinerad av bilddiagnostik. Nu har han tagit ytterligare ett steg genom att utbilda sig inom 3D-printing, en teknik som främst används som stöd vid ortopediska operationer.

Två operationer har redan utförts på Blå Stjärnan i samarbete med veterinären Gustaf Svensson. Hundarna är en sex månader gammal pomeranianvalp på 1,6 kilo och en 1,5 årig staffordshire bullterrier på 16 kilo. Båda mår utmärkt i dag.

Entusiastisk är ett understatement om man ska beskriva Alexander Then. Han är ung, färdigutbildad i Warszawa 2015, och har sedan arbetat på Specialistdjursjukhuset i Helsingborg, Valla i Linköping och nu på Blå Stjärnan i Göteborg. Hela tiden har hans intresse för bilddiagnostik varit centralt.

– Allt som har med teknik att göra är verkligen ett brinnande intresse. Som nyutexaminerad satt jag ofta på kvällarna och gick igenom ultraljudsbilder för att se om jag kunde se samma sak som de veterinärer som redan hade läst bilderna. Jag skrev ut deras beskrivningar för att lära mig, berättar han.

Nu har han upptäckt att 3D-tekniken avsevärt kan förbättra resultatet av vissa operationer, särskilt inom ortopedisk kirurgi. Men Alexander Then lämnar inget åt slumpen och är inte rädd för arbete. Han har nu gått två terminer av tre på yrkeshögskolan, där han läser till 3D-printingspecialist. Där lär han sig allt om förberedelserna, hur man ritar, scannar, gjuter, väljer rätt material, tillverkar, efterbearbetar – ja, allt som behövs.

En stor finess är att alla förberedelser kan göras utan att man blandar in djuret, förutom vid bildtagningen. Där får man all information, och inga extraundersökningar behöver göras. Baserat på ct-bilderna tar man med hjälp av 3D-tekniken fram modeller av det område som ska opereras samt borrledare och plattor som är perfekt virtuellt avbildade och anpassade efter anatomin. Det gör att kirurgen med större precision vet vad hen gör. Materialet i borrledarna är fullt biokompatibelt och kan steriliseras med konventionella metoder.

Läs hela intervjun och se bilder från operationerna på Blå Stjärnan i nästa nummer av VeterinärMagazinet som utkommer vecka 15.

Text: Ingrid Kindahl
Foto: Jacob Karström