TikTok vidtar åtgärder för att motverka e-handel med vilda djur

TikTok vidtar åtgärder för att motverka e-handel med vilda djur

Sociala medie-plattformen TikTok inleder ett samarbete med den internationella djurrättsorganisationen ”Coalition to End Wildlife Trafficking Online” för att motverka handel av vilda djur online.

”Coalition to End Wildlife Trafficking Online”, grundades 2018 av Världsnaturfonden (WWF), TRAFFIC och IFAW. Organisationen samlar e-handelsföretag, sökmotorföretag och sociala medier-plattformar för att minska handeln med vilda djur online.

– TikTok är ett forum för kreativa uttryck. Innehåll som marknadsför handel av vilda djur är strikt förbjudet. Vi ser fram emot partnerskapet med koalitionen och dess övriga medlemmar för att tillsammans verka för att skydda hotade arter, säger Luc Adenot, Global Policy Lead, Illegal Activities & Regulated Goods på TikTok.

TikToks regler slår sedan tidigare fast att innehåll som handlar om tjuvjakt eller illegal djurhandel inte är tillåtet och tas bort. Sedan november 2020 har TikTok tagit bort 85 procent av allt sådant innehåll innan det fått någon visning. Sociala medier-plattformens marknadsföringsregler förbjuder även reklam för produkter tillverkade av skyddade djur eller försäljning av djur.

De kriminella som handlar med vilda djur ändrar ständigt sina metoder för att undvika att bli upptäckta. Genom samarbetet kommer TikTok att få tillgång till experter på området som kan stödja arbetet med att utveckla plattformen för att motverka handel med vilda djur.

– Eftersom det är en ljusskygg verksamhet är det väldigt svårt att uppskatta volymen av onlinehandeln med vilda djur, men vi vet att sociala medier-plattformar som TikTok är en avgörande del av lösningen på problemet. Sedan starten har de 39 deltagande företaget i vårt initiativ stängt ned eller tagit bort fyra miljoner annonser för förbjuden handel med vilda djur. Vi ser nu fram emot att arbeta tillsammans med TikTok för att hjälpa dem att mobilisera sina miljontals användare för att på ett kreativt sätt förhindra att denna illegala handel växer på plattformen, säger Giavanna Grein, Senior Program Officer, TRAFFIC på Världsnaturfonden WWF.