Coronahundar får vara ensamma efter pandemin

Coronahundar får vara ensamma efter pandemin

Var tredje hundägare har inte planerat för vad som ska hända med deras ”coronahundar” när de återgår till att arbeta utanför hemmet. Det framgår av Arken Zoo:s årliga husdjursundersökning.

Undersökningen, som genomförts av Novus och bygger på 1017 webintervjuer bland hund- (509) och kattägare (508). Undersökningen genomfördes mellan i februari-mars i år och visar också bland annat att 35 procent av de svarande inte har gått via en registrerad uppfödare när de köpt sin nuvarande hund.

Många har köpt hund eller katt under pandemin. Det tolkas som att det i första hand beror på att många svenskar jobbat hemifrån och därför har mer tid att ta hand om ett husdjur. Samtidigt uppger en av tre hundägare som jobbat hemma under pandemin att de inte har planerat för vad som ska hända när de återgår till det normala. Hunden (hundarna) anses ska klara sig hemma ensam när ägarna är på jobbet. 5 procent har inte funderat alls på frågan.

– Innan man skaffar ett husdjur borde man ställa sig frågan om man verkligen kommer klara av det enorma åtagandet de ofta innebär under lång tid. Både för sig själv men framförallt för husdjuret. När vardagen återgår till det normala riskerar flera husdjur att fara illa, säger Sarah Frelin Ekvall.

Fler fynd från undersökningen:

  • Nio av tio hundägare bryr sig mycket om vad hundmaten innehåller (91 procent), siffran för kattägare är 75 procent, så tre av fyra.
  • Tre av fyra hundägare har en hund i hemmet (75 procent) och 20 procent har två hundar. Sex av tio kattägare har en katt i hemmet (59 procent), medan 31 procent har två katter.
  • Sju av tio hundägare (69 procent) anser att det bästa med att ha hund är bland annat att de får dem att leva en mer aktiv livsstil.

Källa: Arken Zoo