Ny digital patologitjänst på väg till Sverige

Ny digital patologitjänst på väg till Sverige

En veterinärtjänst för digital patologi gör det möjligt att diagnostisera djur på en timme, och service kan fås dygnet runt. Det lovar det internationella veterinärlabföretaget Synlab i ett pressmeddelande. Tjänsten finns sedan tidigare i Storbritannien, och lanseras nu i Norden.

ScopioVet, som tjänsten heter, är en digital plattform som skannar och skickar högupplösta cytologiska och hematologiska bilder från enskilda kliniker till Synlabs nätverk av kliniska patologer i hela världen. Det gör att frågeställaren kan få analys och resultat på exempelvis cancer- och blodprov dygnet runt och inom en timme.

Bakom tekniken ligger det amerikanska företaget Scopio Labs. Nu har Synlab tecknat avtal om exklusiva distributionsrättigheter för ScopioVet i de nordiska länderna. Det första systemet installerades i april på den finska veterinärkliniken Eläinklinikka Saari Oy i Vaasa.

Systemet har funktioner som sägs vara unika, exempelvis snabb bildskanning, direkt filströmning och en patologchattfunktion för att effektivisera veterinärens arbetsflöde. De snabba testresultaten är ovärderliga i områden där det saknas cytologilaboratorier – vilket ofta är fallet i Finland, skriver Synlab i sitt pressmeddelande.

–Med Synlab-ScopioVet-systemet är inte bara diagnosen snabb utan patologen kan även markera resultaten, vilket är den största fördelen för mig eftersom jag kan kan dra lärdomar för framtida fall, säger Assaf Wydra, som har varit veterinär sedan 2011 och som äger veterinärkliniken den aktuella kliniken i Vasa.

Redan 2020 lanserade Synlab ScopioVet-systemet i Storbritannien, och den nya

tjänsten uppges nu användas av veterinärkliniker i hela Europa. Synlab Group är en Europeisk leverantör av medicinska diagnostiska tjänster. Företaget har veterinärlaboratorier i hela Europa, inklusive i Tyskland, Italien, Belgien, Storbritannien och Irland.

Källa: Synlab