Godkänd patentansökan i USA för vaccin mot Streptococcus suis

Godkänd patentansökan i USA för vaccin mot Streptococcus suis

Intervaccs patentansökan i USA för ett vaccin mot Streptococcus suis infektioner har blivit godkänd. Patentet avser ett vaccin baserat på rekombinanta fusionsproteiner där patentskyddet väntas vara i kraft till år 2037.

Bakterien Streptococcus suis (S. suis) kan orsaka blodförgiftning, artrit och hjärnhinneinflammation hos grisar. S. suis infektion är en av de vanligaste bakteriella orsakerna till fatal infektion hos nyligen avvanda grisar och anses globalt som ett stort hälsoproblem inom grisnäringen. Det uppskattade antalet grisar globalt är ca 1 miljard. S. suis är en zoonotisk infektion vilket innebär att den också drabbar människor.

– Det beviljade patentet är ett mycket viktigt steg i att ta fram ett vaccin mot Streptococcus suis infektioner som är ett allvarligt problem i grisnäringen. S. suis infektioner behandlas med antibiotika och ett fungerade vaccin är viktigt i kampen mot utvecklandet av antibiotikaresistenta bakterier. Intervaccs teknikplattform ger vaccin med DIVA kapacitet, dvs möjligheten att särskilja ett vaccinerat djur från ett djur som drabbats av infektion. Det är extra viktigt när vi har att göra med en endemisk zoonotisk bakterie som även kan drabba människor och där vaccinet används för matproducerade djur. Vaccinet bygger på samma teknik med fusioner av rekombinanta proteiner som vi använt i vårt vaccin mot hästsjukdomen kvarka som nyligen godkänts av EMA och vi ser stora möjligheter att ta fram fler vaccin baserat på samma teknik.” säger Andreas Andersson, VD på Intervacc, i ett pressmeddelande.

Teknologin bakom detta patent har utvecklats i samarbete med forskare vid Karolinska Institutet och SLU under många år.

Källa: Intervacc
Foto: Shutterstock