Torkel Ekman startar Veterinärer för klimatet

Torkel Ekman startar Veterinärer för klimatet

Torkel Ekman, tidigare prefekt vid KV, SLU, startar nätverket Veterinärer för klimatet. Hittills har ett 30-tal veterinärer visat intresse för att delta.

Torkel Ekman har visserligen gått i pension, men det hindrar honom inte från att starta nya saker. Än så länge är Veterinärer för klimatet inte någon förening, utan ett löst nätverk som främst består av en e-postlista.

– Det här är bara början, men nu har jag dragit i gång det. De som hittills har anmält intresse är främst tidigare arbetskamrater och kompisars kompisar. Vi får se vad det blir, säger han.

Idén kom så sent som strax före jul, då Torkel Ekman träffade företrädare för organisationerna Ingenjörer för klimatet och Läkare för miljön. Den senare har funnits sedan 1991. Det ledde till tanken att även veterinärer intresserar sig för klimat och miljö, har mycket att bidra med kunskapsmässigt samt kompetens nog att ställa rätt frågor i sammanhanget.

– Vi ska främst fokusera på hur det förändrade klimatet påverkar djurs hälsa men även vad det kan betyda för oss människor, alltså en liten annan vinkel på One health-problematiken. Och så förstås hur sådant som djurhållning och djursjukvård belastar klimat och miljö. Läkarna har jobbat en del med engångsutrustning i vården och vi bör kunna dra en del lärdomar av det arbetet, säger Torkel Ekman.

Frågorna är många: Hur kommer det sig att alla bara pratar om kornas pruttande – de rapar ju metan! Hästar däremot, pruttar ut metan i atmosfären – hur påverkar det egentligen? Har katternas stora proteinbehov någon betydelse? Och vem ska bry sig om ”det sjätte massutdöendet” av djurarter, om inte veterinärer?

Vill du vara med i nätverket, kontakta Torkel Ekman via torkelekman@hotmail.com; även Håkan Landin – hakanihede@hotmail.com tar emot anmälningar – det är viktigt att bli fler, säger Torkel Ekman.

Text: Ingrid Kindahl Bilden föreställer Torkel Ekman