Kedjorna ändrar sina regler i Frankrike

Kedjorna ändrar sina regler i Frankrike

IVC Evidensia och Anicura ändrar sina regler för att undvika en massiv nedläggning av djurkliniker i Frankrike.

I Frankrike ska veterinärer ha kontrollen över verksamheten på de djurkliniker där de arbetar. Så kan en dom i franska Högsta domstolen i korthet sammanfattas. Domen, som meddelades under sommaren, betyder att fyra koncerndrivna kliniker, som inte respekterar lagen, inte kan fortsätta sin verksamhet. Åtminstone inte i den form de har haft fram tills nu.

I praktiken har veterinärerna på de berörda mottagningarna ändå kunnat hålla i gång sitt arbete. De två av Anicuras kliniker som omfattas av domen har bara varit stängda under en övergångsperiod för att göra om reglerna. Det förklarar Jacques Guérin, som är ordförande för veterinärernas obligatoriska yrkesförbund, Conseil National de l’Ordre des Vétérinaires, Veterinärorden.

Ett språkrör för IVC Evidensia säger att företaget genast har förändrat ägarförhållandena för den klinik som omfattas av domen.

– Vi kommer överhuvudtaget att anpassa vår verksamhet efter franska lagar, säger han.

HD-domen kom efter flera års konflikter mellan Veterinärorden och företag som IVC Evidensia och Anicura. Indirekt berör den omkring 600 koncerndrivna kliniker i landet.

Den gav alltså Veterinärorden rätt i att en oberoende djursjukvård garanteras genom att klinikerna i första hand drivs av veterinärer. Det betyder både att de ska vara majoritetsägare, och har majoriteten när beslut fattas.

Evidensia och Anicura har till exempel haft stadgar som gör att även om veterinärerna är majoritetsägare på kliniker, kan koncernerna fatta beslut utan att tillfråga dem.

HD gav däremot inte Veterinärorden rätt på en annan punkt. Enligt domstolen är det inte ett problem att investmentbolagen eller riskkapitalisterna bakom koncernerna, också delvis äger eller ägs av företag som tillverkar djurmat.

Men franska HD säger samtidigt att det är viktigt att djursjukvården inte utövas som en kommers med ett vinstintresse.

Text: Anna Trenning-Himmelsbach