Här är finalisterna till Årets Veterinär 2023

Här är finalisterna till Årets Veterinär 2023

Efter ett ovanligt svårt juryarbete, då alla 38 fantastiska nomineringar gicks igenom, beslöt juryn efter stor vånda att utse fyra kandidater till finalister. Vem av dem som blir Årets Veterinär 2023 avslöjas här på webben i november.

På bilden syns i övre vänstra hörnet:
Claire Nicol, Evidensia Södra djursjukhuset. Steg 1-specialist och har gjort ett certifikat i anestesi och analgesi via Edinburgh Universitet (PGCert Anaesthesia & Analgesia) och även ett ECC-internship i USA. Hon gör just nu en residency i regi av ECVAA.

Motivering: Claire har på alla arbetsplatser blivit den informella ledaren som alla vänder sig till. Trots tunga meriter gör hon aldrig skillnad på folk och folk, utan behandlar alla – receptionister, diplomates och djurägare – med samma respekt. Månar om att utveckla sina kolleger, både veterinärer och sköterskor, och höjer därmed kompetensnivån på hela djursjukhuset. Claire har även starkt bidragit till uppbyggnaden av IVA på andra arbetsplatser, som AniCura Bagarmossen och Albano.

I övre högra hörnet av bilden syns:
Ingrid Berger Engström, Råda Bot Hund & Kattklinik Mölnlycke. Specialist i hundens och kattens sjukdomar. 

Motivering: Driver i egen regi en mycket uppskattad klinik. Är företagsam och engagerad, samtidigt som hon skapar en varm och välkomnande känsla för djurägarna och upprätthåller hög kompetens inom flera discipliner. Har fokus på Fear Free och därmed en lugnande inverkan på rädda djur. Även mycket mån om sin personal, kliver själv åt sidan för att låta andra lära sig och är alltid öppen för förslag om förändringar och förbättringar.

I nedre vänstra hörnet syns:

Helena Kättström, djurhälsoveterinär och avdelningschef Växa  Sverige.

Motivering: Oerhört duktig veterinär som har stor förmåga att förklara och kommunicera djurvälfärds- och djurhälsofrågor, oavsett djurslag. Har förmåga och kunskap att driva på lagstiftningen i djurhälsofrågor. Engagerad chef och skicklig kommunikatör som kan förklara komplicerade sammanhang för djurägare och i kontakt med myndigheter.

Sist, men inte minst, i nedre högra hörnet syns (foto: Stefan Tell):
Lisa Friling, Evidensia Södra djursjukhuset. Steg-1 specialist och steg-2 specialist i bilddiagnostik och europeisk specialist (Dip ECVDI). 

Motivering: Känd för många genom sina oberoende kurser inom bilddiagnostik på smådjur, som hon genomför med starkt fokus och outtröttligt driv. Jobbar aktivt för en bättre arbetsmiljö för dem som tar röntgenbilder. Arbetar ständigt med att optimera och utveckla undersökningsmetoder – allt för patientens och personalens bästa. Inspirerande innovatör och grundare till den handfria röntgentekniken, som gör att medarbetare kan jobba strålsäkert.

I årets jury ingår, förutom VeterinärMagazinets chefredaktör Ingrid Kindahl, Torkel Ekman, nestor inom ko- och hästmedicin, chefen för Väsby Djursjukhus Marie Jury samt Bert Jan Reetzigt, sakkunnig inom internmedicin och intensivvård för hela Evidensia.