Claire Nicol är Årets Veterinär 2023

Claire Nicol är Årets Veterinär 2023

Blivande anestesiologen Claire Nicol vid Evidensia Södra Djursjukhuset utanför Stockholm får utmärkelsen Årets Veterinär 2023.

Claire Nicol började intressera sig för anestesi och analgesi när hon var med om att bygga upp akut- och IVA-verksamhet på AniCura Bagarmossen och Albano. Hon är Steg 1-specialist och har gjort ett certifikat i anestesi och analgesi via Edinburgh Universitet (PGCert Anaesthesia & Analgesia) och även ett ECC-internship i USA. Just nu gör hon andra året på en residency i regi av ECVAA.

Se intervjufilmen med Claire Nicol här

–Tillsammans med min handledare jobbar jag med anestesi av riskpatienter, både dem vi har här på djursjukhuset, och sådana som kommer på remiss med anledning av ökad risk vid narkos. Vi jobbar också med att optimera behandingen av patienter med smärtproblematik, säger hon.

En annan viktig del av Claires arbete är att finnas där för andra veterinärer och för sköterskor.

–Generellt har vi väldigt duktiga sköterskor och veterinärer, men vi vill alltid höja nivån för att bli så bra som möjligt.

Det var under tiden hon jobbade med akut- och IVA-patienter som Claire Nicol fann att kunskapen inte räckte till för att ge patienterna säker narkos och bästa smärtlindring. Samtidigt tyckte hon att området var roligt att arbeta med. Så hon sökte sig till utbildningar i USA och i Skottland.

–Särskilt i USA är anestesin väldigt etablerad. På större djursjukhus finns nästan alltid anestesiologer tillgängliga. I Sverige hade vi inte riktigt samma fokus. Men med bättre kunskap kan vi göra sker nu, som vi inte gjorde för några år sedan.

Det handlar bland annat om att arbeta med lokolregional analgesi, det vill säga nervblockader som gör att man dels kan hålla nere narkosen, dels uppnår en bättre smärtlindring för djuret även efter operationen.

–Här på Södra djursjukhuset har vi också planer på att öppna en särskild smärtklinik, där vi kan ta mot djur med kronisk smärta, till exempel på grund av artros eller diskbråck och hitta de bästa sätten att komma åt deras smärta.

Utmärkelsen Årets Veterinär delas ut efter ett nominerings- och juryförfarande. Motiveringen för att välja Claire Nicol lyder som följer:

Claire har på alla arbetsplatser blivit den informella ledaren som alla vänder sig till. Trots tunga meriter gör hon aldrig skillnad på folk och folk, utan behandlar alla – receptionister, diplomates och djurägare – med samma respekt. Hon månar om att utveckla sina kolleger, både veterinärer och sköterskor, och höjer därmed kompetensnivån på hela djursjukhuset. Claire har även starkt bidragit till uppbyggnaden av IVA på andra arbetsplatser, som AniCura Bagarmossen och Albano.

Text Ingrid Kindahl Foto Anders Hammarström