Agria-statistik: Pomeranian lever kortast tid

Agria-statistik: Pomeranian lever kortast tid

Den lilla spetsen pomeranian lever allra kortast tid, enligt Agrias statistik över olika hundrasers livslängd. Medianåldern för pomaranien är bara drygt fyra år.

Trafikdöden är den enskilt största orsaken till att pomeranians medianålder är så låg.

–Här finns det möjligheter för hundägare att rädda sin hund med enkla medel som att hålla den kopplad och inte släppa den lös i närheten av trafikerade vägar, säger Lotta Möller, chefsveterinär på Agria.

Agrias statistik Breed Profiles visar vilka hundraser som har hög eller låg risk att dö före sju års ålder.

–Blivande hundägare får tänka till i valet av hundras och vilken miljö den kommer att leva i, det spelar nämligen stor roll i hur lång tid de kan få tillsammans. För den som redan äger en hund med stor risk att dö före sin sjuårsdag finns chans att förebygga en del problem som i bästa fall kan förlänga hundens liv, säger Lotta Möller.

Den vanligaste dödsorsaken generellt är problem med rörelseapparaten. Smärta i ryggar, höfter, armbågar och knän gör livet tufft för många hundar. Det är främst stora tunga hundar som generellt får fler problem med armbågar och höftleder. Många hundar hinner inte ens uppleva sin sjuårsdag innan problemen blir så stora att hunden förlorar sin livskvalitet. I vissa fall kan behandlingar, operationer och rehabiliteringsövningar lindra smärtan och i bästa fall kan förebyggande övningar motverka kommande besvär.

–Först och främst är det viktigt att hunden inte blir överviktig. En tung kropp belastar lederna helt i onödan. Det är också avgörande att kontakta veterinären snabbt om hunden verkar ha ont och är stel, inte vill röra på sig eller verkar dämpad och ledsen. Med hjälp av medicinering och rehabilitering kan smärtan ibland lindras och hundens liv förlängas med en bättre livskvalitet, säger Lotta Möller.

Att hundar blir påkörda av bilar eller tåg är en vanlig dödsorsak. Jakthundraser eller hundraser som ofta går lösa hemma på gårdsplanen drabbas oftare än andra hundar av trafikdöden. Allra mest utsatt är dock den lilla pomeranian, som dock varken är en jakthund eller gårdshund, men som ofta vistas i stadsmiljöer med mycket trafik. Det gör att den har allra kortast livslängden på bara 4,4 år.

Cancer är en vanlig dödsorsak hos hundar. Prognosen varierar stort beroende på vilken typ av cancer det handlar om. Hunden kan behandlas med hjälp av kirurgi, medicin eller strålning, men precis som för människor ökar chansen att blir återställd ju tidigare sjukdomen upptäcks.

–Djurägare bör ta för vana att regelbundet känna igenom hundens kropp, och leta efter svullnader, knölar eller ojämnheter. Kontakta snarast veterinär om något känns onormalt, säger Lotta Möller.

Hundraser med hög risk att dö före sju års ålder:

Hundras Vanligaste dödsorsak Medianålder vid dödsfallet
Pomeranian Skada – påkörd av bil, tåg eller annat fordon 4,4 år
Irländsk varghund Tumör 5,2 år
Grand Danois Mage och tarm 5,3 år
Berner Sennenhund Tumör 5,5 år
Drever Skada – påkörd av bil, tåg eller annat fordon 5,6 år
Staffordshire Bullterrier Rörelseapparaten 5,5 år
Cane Corso Rörelseapparaten 5,7 år
Border Collie Tumör 5,9 år
Fransk Bulldogg Rörelseapparaten 6,0 år
Mops Neurologisk sjukdom 6,1 år
Dansk-svensk Gårdshund Skada – påkörd av bil, tåg eller annat fordon 6,2 år
Labrador Retriever Rörelseapparaten 6,3 år
Blandras Tumör 6,9 år
     

 

Hundraser med låg risk att dö före sju års ålder

Hundras Vanligaste dödsorsak Medianålder vid dödsfallet
Irish Softcoated Wheaten Terrier Tumör 10,0 år
Dvärgschnauzer Tumör 9,4 år
Borderterrier Tumör 9,0 år
Chinese Crested Dog Tumör 8,8 år
Jack Russell Terrier Tumör 8,8 år
Shih Tzu Tumör 8,7 år
Whippet Rörelseapparaten 8,8 år
Bichon Havanais Mage/tarm 8,2 år
Chihuahua, korthårig Hjärta 8,0 år
Chihuahua, långhårig Hjärta 7,7 år
Flatcoated Retriever Tumör 7,6 år

 

Tabellerna illustrerar den allra vanligaste dödsorsaken samt medianåldern för livslängd per hundras. Medianlivslängden bland alla hundraser är 6,9 år. Ovan delas hundraserna in i hög eller låg risk att dö innan eller efter sju år ålder. Beräkningen grundas på att dödsfallet inträffade för 50 procent av hundarna före denna ålder och för 50 procent efter. Materialet visar dödsfall för hundar som dött och där ersättning betalats ut från livförsäkring. Hundars livförsäkring upphör vid åtta, tio eller 12 år beroende på ras.

Källa: Agria