Krav på förbud mot vissa hundraser

Krav på förbud mot vissa hundraser

Riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) vill förbjuda vissa hundraser av typen ”kamphund”. I Storbritannien finns redan ett sådant förbud sedan årsskiftet, och det är på gång i Skottland. Även Socialdemokraterna har öppnat för liknande förbud. Det skriver DN.

Det Fredrik Kärrholm har motionerat om är ett förbud mot avel och import av vissa sorters hundar i Sverige. Orsaken är att så kallade kamphundar flera gånger på senare tid attackerat människor, bland annat barn. Problemet är ökande, enligt länsstyrelserna i Stockholm och Skåne.

Svenska Kennelklubben motsätter sig ett förbud mot vissa raser, och vill hellre se hårdare regler för avel och ansvarsfullt ägande. Enligt SKK:s presstalesperson Janina Pfalzer skulle en förbudslag ge problem för polis och myndigheter som skulle få svårt att bedöma vilken ras hunden tillhör i många enskilda fall.

I Storbritannien har en debatt om rasen amerikansk XL rasat länge. Även där har antalet attacker ökat och flera dödsfall bland människor har inträffat. Debatten har nu mynnat ut i en lag som infördes vid årsskiftet i England och Wales. Numera får hundar av den rasen inte avlas, säljas eller ges bort eller bytas mellan ägare. Hundar den rasen får heller inte gå lösa utan måste vara kopplade och bära munkorg på allmänna platser. De djurägare som väljer att behålla sina hundar måste senast den 1 februari ha anmält dem till ett särskilt hundregister, vilket i sin tur kräver att de id-märks och kastreras.

Ägare som beslutar sig för att låta avliva sina hundar kompenseras för veterinärkostnaden med ett statligt bidrag motsvarande cirka 2 700 kronor. Kastrering får de stå för själva.

Den 18 januari beslöt Skottland att följa exemplet och kommer inom kort att införa liknande lagstiftning – trots protester från bland djurskyddsorganisationer och veterinärer.

Den brittiska veterinärorganisationen RCVS uppger på sin hemsida att många veterinärer mår dåligt inför uppgiften att behöva avliva många friska hundar, och att de också har utsatts för trakasserier från bittra hundägare. Kolleger uppmanas att stötta varandra.

I Norge och Danmark har man infört ett förbud mot specifika hundraser, däribland American staffordshire terrier, vanligen kallad amstaff, en vanlig hundras i Sverige.

Källor: DN, Vet Times, RCVS. Bilden är en genrebild som föreställer en amerikansk pit bullterrier.