Täby Djursjukhus Evidensia öppnar akuten på helgerna

Täby Djursjukhus Evidensia öppnar akuten på helgerna

Från 3 februari håller Täby Djursjukhus Evidensia sin akutmottagning öppen alla veckans dagar för akut sjuka djur. Det skriver Evidensia i ett pressmeddelande.

Som djurägare kan det vara svårt att uppsöka akutvård för sitt djur under lördag-söndag då många djurkliniker har stängt. På de få helgöppna akutmottagningarna i Storstockholm är trycket stort. Därför behövs det fler som håller öppet dessa dagarna, anser chefen för Täby Djursjukhus Sandra Fällman, och utökar öppettiderna till att även gälla helgerna med start från 3 februari.

–Som djursjukhus känner vi ett ansvar att hjälpa de sällskapsdjur som plötsligt mår akut dåligt under lördagen och söndagen. På helgen kommer våra telefoner öppna redan klockan 8.30 för att ta emot inkommande akutsamtal och mellan klockan 9-16 står våra akutteam beredda på att ta emot patienter, säger Sandra Fällman, chef för Täby Djursjukhus.

Täby Djursjukhus akutmottagning håller öppet från klockan 8 på morgonen fram till klockan 19 på vardagarna, men bygger nu på med helgerna också.
–Öppettiderna på helgen är enbart vikta för akutfall, det är inte möjligt med vanlig tidbokning, tillägger Sandra Fällman. Butiken kommer dock hålla öppet samma tider för de som vill kunna köpa foder.

Inför helgöppningen har akutteamen – veterinärer, djursjukskötare och receptionister – lagt upp en strategi för vilka skador och åkommor som ska ses som akuta. Sandra Fällman ger några exempel:

–Hjärtstopp, kramper, spruckna bölder, feber med kräkningar eller diarré, förgiftningar, djur som är påtagligt hängiga, klobrott, omfattande klåda, hälta eller ögonbesvär och mycket annat – ungefär där lägger vi vårt fokus.

De receptionister och sköterskor som tar emot telefonsamtalen har den kompetens som krävs för att avgöra om det är akut eller inte. Skulle det visa sig i dialogen med djurägaren att det räcker med att komma in nästkommande vardag bokas en tid för det.

Skulle läget visa sig mer komplicerat, hänvisar Täby Djursjukhus patienten direkt till de andra större sjukhusen i Stockholm med ännu mer avancerad utrustning.

–Djurägare ska alltid känna trygghet i att vända sig akut till oss, förtydligar Sandra, även om det sedan visar sig att vi behöver remittera till annan instans om patienten är jättedålig. Många djur kan räddas när man påbörjar behandlingen snabbt och det gör vi. Ofta krävs det bara att stabilisera patienten så den exempelvis kommer ur kramperna, ta de första bilderna och blodproverna för att sedan remittera vidare för inneliggande vård. Även om eftervården inte sker på Täby Djursjukhus sjukhus, finns expertisen att påbörja behandlingen för läkningsprocessen här. Det ger djuren en bra start i sin återhämtning.

Källa och foto: Evidensia