Full fart på Vetadagarna

Full fart på Vetadagarna

Helgens Vetadagar innehöll såväl praktiska som teoretiska utbildningar. Tongångarna var positiva och deltagarna var nöjda med allt de fick lära sig.

Totalt deltog 250 personer, både sköterskor och veterinärer vid Vetadagarna i Upplands Väsby. Antalet utställare var 38. En av kurserna var vikt enbart för veterinärer. Alla verkade nöjda med arrangemanget, det vill säga kurserna, maten, utställningsmöjligheterna och middagen på lördagskvällen.

Bland annat hölls en kurs i praktisk anestesiologi, med de norska föreläsarna Andreas Haga och Andreas Lervik. Vid ventilatorn Care Station 750 flockades en hel rad djursjukskötare får att få veta hur man hanterar den. Kristofer Ellery, representant för tillverkaren GE Healthcare, fanns på plats för att svara på frågor. Linda Persson på Vetgig tyckte dock inte var några problem att hänga med:

–Jag har tidigare jobbat med den variant som heter 650, så för mig är det lätt att förstå hur man använder 750, säger hon.

Ventilatorn underlättar på flera sätt. Dels genom att sköterskan får mer fria händer, dels genom att den ger bättre kontroll över kontroll över patientens ventilering.

–Är man van att jobba med ventilator saknar man den mycket om man kommer till en klinik som inte har det, säger Nadya Blom, legitimerad djursjukskötare på AniCura Gärdets djurklinik.

Bland utställarna fanns Hans Axelsson, försäljningschef på foderföretaget Hill’s. Han berättade om en ny webbaserad utbildning i kostrådgivning som lanseras i april. Intresset är stort, intygar han.

–Vi har redan 200 anmälda.

En annan utställare var veterinären Nadya Cojocaru som berättade om sin verksamhet Vetcoach, vars syfte är att hjälpa veterinärer att hantera stress. Man kan själva göra mer än man tror, sade hon.

–Jag har många kunder bland veterinärer, men jobbar samtidigt själv på en klinik i Kumla. Jag vill inte släppa den kontakten.

Även Väsby Djursjukhus fanns representerat. Chefen där, Marie Jury, berättade både om sin klinik och om sin kommande bok ”Så slipper du veterinären” som lanseras i april.

Text och foto: Ingrid Kindahl. Bilden togs i samband med kursen i anestesiologi. Föredragshållaren Andreas Lervik förevisar en ventilator.